Ett par hundra besökare kom till Tyrehallen i Lördags för att spela fotboll mot ALS. Foto: Felicia Bexell
Benjamin Persson tycker att det här är en fantastisk möjlighet att kombinera välgörenhet och sport.
Otto Gustavsson, tolv år, vet hur det är att ha en sjuk anhörig och vill därför hjälpa andra.
Björn Andréasson med pappa Ola Andréasson poserar med vandringspriset.
Matcherna spelades i två uppblåsta borgar som fraktats hela vägen från Kina.

Fotboll möter ALS

Tyringe Elitidrottare och nybörjare samlades i Tyrehallen för att spela fotboll i kampen mot sjukdomen ALS.
– I något så här mörkt så är det fantastiskt att man kan bygga det här fina, säger Björn Andréasson.

Energierna är höga i Tyrehallen under lördagsförmiddagen. Professionella lag såväl som kompislag i alla åldrar dribblar och peppar varandra på området medans matcherna pågår i de två separata uppblåsta borgarna. Utanför hejar folk på.
– Här idag har vi de som spelar på elitnivå och de som aldrig rört en boll. Vi har folk som är allt mellan tio till femtio år gamla, berättar en glad Björn Andréasson.

Som Norra Skåne skrev tidigare i förra veckan så blev Björn Andréassons pappa Ola Andréasson, som är tränare i Röke IF, diagnoserad med ALS under vintern 2018. Som ett sätt att bidra till forskningen så har sonen samlat in pengar genom att arrangera fotbollsturneringar, cykling och sälja tröjor. Idag är det andra gången de kör Fotboll mot ALS.
– Det var fler förra året, då blev vi cirka 500. Idag är vi några hundra. Tanken var ju att vi skulle va i Röke, men så tog vi beslutet i går om att vara i Tyringe.
Björn Andréasson tror att det plötsliga bytet av lokal kan ha haft en påverkan på hur många som kom.
Femhundra eller några hundra. Oavsett så går det inte att förneka att det finns en stor glädje och engagemang hos besökarna.
– Det finns ett jättestort intresse! I något så här mörkt så är det fantastiskt att man kan bygga det här fina. I en tid som man kanske annars skulle vara ledsen, berättar Björn Andréasson.

Bland besökarna finner vi Benjamin Persson är 23 år och kommer ifrån som Osby. Han spelar i division4 som är den sjätte största ligan i Sverige. Förra året var han här som funktionär, men i år är han här för att spela.
– Jag vill stödja. Det är en fin gest som är värt alla pengar i världen. En fantastisk möjlighet att kombinera välgörenhet med sport, säger han.
Benjamin Persson känner Ola Andréasson sen innan.
– Jag är här genom Björns pappa, som jag kom i kontakt med. Det krävs ibland att en anhörig råkar ut för något för att man ska kunna förstå det.
Otto Gustavsson är tolv år och är här för första gången. Han brukar spela i laget Kågeröds Boif.
– Jag spelar fotboll hemma och allt och tycker det är väldigt kul, säger han.
Otto Gustavsson vet själv hur det känns att ha en sjuk anhörig.
– Eftersom jag har en sjuk lillebror så vill jag helst hjälpa andra också, berättar han.

För att göra detta möjligt så har Björn Andréasson fått mycket hjälp från familj och vänner.
– Min bästa vän André Peltonen har hjälpt till jättemycket. Familj och vänner har ställt upp och stöttat, samt våra tolv företag.
Bland företagen som har sponsrat eventet finns HessleBBQ som står för maten, STRNGWMN som säljer kläder och Idrottspraktiken som finns där för. Andra som sponsrat är Röke Buss, Sparbanken Göinge, Ola B’s Engineering, Graphoteket, Agne Petersson Åkeri, Mayulla Media, NMP Lego, FASAB, Europcar och Landquist bygg.

Nytt för detta året har de dessutom köpt sina egna uppblåsbara borgar där matcherna spelas från företaget ICE for FUN. De har fraktats hit hela vägen från Kina. Första- och andraplatsvinnarna får ett var sitt vandringspris i form av en pokal som tillförseddes i samarbete med Glentos Idrottspriser.
Björn Andréasson uttrycker sin tacksamhet till alla som har hjälpt till, stöttat och sponsrat evenemanget.
– Utan dem så hade vi inte kunnat göra detta!

Dagens fråga

Använder du reflexer?

Loading ... Loading ...