Annons

Kan väl­färden rädda S?

Ledare Välfärden utmanas av att allt fler blir allt äldre, och det är politisk hemmaplan för Socialdemokraterna.
Opinion • Publicerad 6 juli 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Andersson och Shekarabi på presskonferensen.             Foto: TT
Andersson och Shekarabi på presskonferensen. Foto: TT

Magdalena Andersson, som vi­ka­rierar för Ste­fan Löfven när han boj­kottar Al­me­da­len, hade en ”billig” ­ny­het” att pre­sen­tera på sin press­kon­fe­rensen. Rege­ringen ska till­sätta en väl­färds­kom­mis­sion där kom­muner och lands­ting till­sam­mans med fack­för­bunden ska för­söka lösa de pro­blem som en allt äld­re be­folk­ning leder till.

För Socialdemokraterna är det tack­samt att prata om väl­färden. Det är ”hem­ma­plan”, och ge­nom att peka på stora be­hov för barn och äld­re kan mo­de­rata skat­te­sänk­nings­för­slag an­gripas med viss tro­vär­dig­het.

Annons

Nu pekade hon och ci­vil­mi­nis­ter Ardalan Shekarabi på att ål­ders­gruppen över 70 år, den som en ti­digare fi­nans­mi­nis­ter, Pär Nuder, kallade kött­berget, växer de kommande åren och där­med ock­så be­hovet av äld­re­om­sorg och sjuk­vård.

Sam­ti­digt ökar inte an­talet i ar­betande ål­der lika myc­ket och i hu­vud­sak tack vare in­vand­ringen. Det blir allt­så vik­tigt att in­vand­ra­rna snabbt kommer in på arbetsmarknaden och bland an­nat kan ta de jobb i of­fent­lig sek­tor som nu saknar kom­pe­tenta sökande.

En­bart i äld­re­om­sorgen be­hövs 80 000 fler an­ställda fram till 2022, och för hela den of­fent­ligt fi­nan­sierade väl­färden be­räknas att hälften av den totala sys­sel­sätt­nings­ök­ningen be­hövs.

Kom­mis­sionen, där man kan notera att pri­vata fö­re­tag inom väl­färds­sek­torn inte ska få vara med, ska bland an­nat se över lag­stift­ning som kan för­svåra en ef­fek­tiv or­ga­ni­se­ring och ock­så ifrå­ga­sätta alla riktade stats­bi­drag, som ses som ett pro­blem av kom­munerna. Det är väl­kom­na öpp­ningar från rege­ringen, som an­nars, oav­sett po­li­tisk färg, gär­na vill de­talj­styra. Men för­slag på det senare om­rå­det får inte dröja till hösten 2021, när kom­mis­sionen ska vara klar.

Det finns sak­ligt många goda skäl för att i en kom­mis­sion föra sam­man staten, kom­mun­sek­torn och de fack­liga or­ga­ni­sa­tionerna, oav­sett om S hoppas ta po­li­tiska po­äng på problemformuleringen. An­svaret för väl­färden måste utan tvekan tas ge­men­samt.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons