Annons

Turisttåget kan inte rulla förrän nästa år

Osby Den 7 juli var tanken att turisttåget i Osby skulle invigas. Projektledare Jankov Månsson säger att flera orsaker har gjort att invigningen inte blir förrän nästa vår.
Osby • Publicerad 10 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Norra Skåne har tidigare skrivit om turisttåget som skulle invigas den här sommaren. Flera faktorer har gjort att invigningen av tåget skjuts fram till nästa år.

– Vi har haft lite problem, det här är ett projekt som bygger på mycket ideellt arbete och alla i styrgruppen jobbar fulltid och har haft annat att göra.

Annons

Vecka 32 är tanken att hela tåget ska testköras för första gången.

Jankov Månsson påpekar att allt inte är på plats än. Hållplatser ska sättas upp och vilka som ska köra tåget är ännu inte bestämt.

Tidigare gick tåget under namnet Briotåget men efter en mindre namntvist fick man byta till Snapphanetåget.

Nu står det klart att tåget byter namn ännu en gång. Det nya namnet blir Tuff-tufftåget och är inspirerat av en gammal historia från byn.

Det lok som man från början trodde att man skulle använda visade sig ha för dålig kapacitet. Därför har man köpt in ett annat lok som ska dra vagnarna. Det nya loket är ett gammalt draglok som SJ tidigare använt för att dra bagagevagnar på perrongerna. Loket ska byggas om till ett Tuff-tufftåg. Innan tåget kan börja rulla till våren 2020 återstår en hel del arbete.

– Det är mycket som ska planeras, biljetter, personal och annonsering bland annat, säger Jankov Månsson.

Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons