Annons

”Man måste drömma stort”

Sport • Publicerad 12 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Ibland pratas det om ryttare som i praktiken är födda på hästryggen, och när det kommer till Stephanie Magnusson och Clara Lilja kan man göra det.

Ja, när det gäller Stephanie är det nästan ännu bättre än så. Hennes pappa Magnus hade nämligen köpt en shetlandsponny till henne redan innan hon föddes. För Claras del fick hon vänta ända tills hon var tre år innan hon satt på hästryggen för första gången.

Annons

Men intresset och talangen har funnits hos båda, och de senaste året har framgångarna börjat trilla in för de två som båda tävlar för Skyrup CC.

I helgen som gick slog Stephanie lite oväntat till och vann SM för New Forest ponnyer med sin Idyllens Whiskey.

– Jag hade inte så stora förhoppningar innan SM för det hade inte gått så bra helgen innan, men efter den första klassen som inte ingick i SM så kändes det ganska bra och jag tänkte att jag kunde ta en bra placering, säger Stephanie som dock hade lite segervittring på lördagskvällen.

– Säg vad du sa på kvällen, ”i morgon ska jag vinna”, säger Stephanies pappa Magnus som tränar båda tjejerna.

Vad är det som gör att det går så bra för dem?

– De är bra och tjabbar aldrig. De gör sitt jobb hela tiden och de skyller aldrig, aldrig på hästen och det ger resultat, säger Magnus.

– Sen kan jag ju se Stephanie rida här varje dag, men det är inte alltid jag säger något även om vi pratar mycket hästar när vi är inne. Och Clara som jag tränar en gång i veckan där kan jag se att hon lär sig nytt varje vecka, att hon gör de sakerna vi pratat om.

Precis som Stephanie hade Clara inte några direkta segerplaner inför den zonfinal av Sveland Cup som hon och hennes häst Unicorn vann i våras.

– Han är lite äldre och så, så jag trodde väl inte att jag skulle vinna. Men sen såg jag att det inte var så många som red noll så då satsade jag allt, säger Clara som i början av september ska rida finalen i Sveland Cup på Sundbyholm i Eskilstuna.

Det enda som existerar för tjejerna är hästar även om Magnus försöker ge sken av att deras mobiler upptar en hel del av deras tid. Just nu tränar de ungefär hoppning en gång i veckan, men ridning är det minst fem dagar i veckan.

Annons

Hur högt siktar ni inom ridningen?

– Jag vill bli så bra som möjligt. Rida stora tävlingar och komma med i landslaget. Man måste drömma stort, säger Stephanie.

– Jag vill rida OS för det är det största. Det hade varit häftigt om vi red tillsammans i landslaget, säger Clara och tittar på Stephanie.

bild 1/3
Clara Lilja och Stephanie Magnusson är två lovande ponnyryttare
Clara Lilja och Stephanie Magnusson tillsammans med Stephanies Idyllens Whiskey som hon i helgen vann SM för New Forest ponnyer med i Laholm.
Clara Lilja och Stephanie Magnusson är två lovande ponnyryttare som båda siktar på ponny-SM nästa år med sina hästar Unicorn respektive Idyllens Whiskey.
Clara Lilja och Stephanie Magnusson är två lovande ponnyryttare
Clara Lilja och Stephanie Magnusson tillsammans med Stephanies Idyllens Whiskey som hon i helgen vann SM för New Forest ponnyer med i Laholm.
Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons