Annons

Avled till följd av felaktig diagnos

Hässleholm • Publicerad 16 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

I juni 2018 sökte den då 60-åriga kvin­nan sig till Häss­le­holms akut­mot­tag­ning för plöts­liga bröst­smär­tor.

Vård­per­so­nalen kun­de vid den in­le­dan­de un­der­sök­ningen inte hitta någ­ra tec­ken på akut hjärt­in­farkt el­ler in­fek­tion.

Annons

Kvin­nan skickades då till rönt­gen­av­del­ningen för att un­der­söka om det gick att hitta nå­got fel på lungor el­ler hjär­ta.

Men rönt­gen­svaren kom till­ba­ka ne­ga­tiva och lä­ka­rna kun­de där­för inte diagnosticera symp­tomen som kvin­nan led av.

Dygnet där­på för­sämrades 60-år­ingens till­stånd yt­ter­li­ga­re. Och det gick fort.

Trots ti­digt in­satta åter­upp­liv­nings­för­sök gick hennes liv inte att rädda. Kvin­nan av­led på sjuk­huset sam­ma dag.

När ob­du­centerna i ett senare ske­de un­der­sökte kroppen kon­sta­terades det att hon hade drabbats av en aortadissektion – en för­tjocknad i väggen på kropps­puls­ådern – och att döds­fallet be­rodde på att åd­ran brustit.

Ef­ter in­ci­denten lex Maria-an­mälde Häss­le­holms sjuk­hus sig själva. Men först i mars i år upp­märk­sammades fallet i sjuk­husets av­vi­kel­se­sys­tem.

Den in­tern­ut­red­ning som då in­leddes kun­de visa att kvin­nans aortavägg var kraf­tigt för­tjocknad vid till­fäl­let hon upp­sökte vård - vilket är för­en­ligt med till­ståndet som för­an­ledde hennes död.

Där­med kan det, en­ligt an­mä­lan, inte ute­slutas att om en kor­rekt dia­gnos hade ställts i ett ti­digare ske­de, kun­de kvin­nans liv kan­ske ha räddats.

Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons