Annons

Färre åker med tåget från Killeberg

Osby • Publicerad 16 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Peter Lejonberg bor i Lund men har ett torp precis vid tågstationen i Killeberg. Han åker mycket tåg från byn och tycker att stationen har påverkat Killeberg på ett positivt sätt.

– För mig blev det en fullträff. Jag är väldigt nöjd med att det stannar tåg här, sen tycker jag att tunneln som man byggde blev estetiskt tilltalande, säger Peter Lejonberg när han sitter och väntar på ett Krösatåg som ska ta honom och vännen Ove Andersson till Hässleholm och senare vidare mot Kristianstad.

Annons

Ove Andersson har bott hela sitt liv i Killeberg och har varit med både innan och efter stationen byggdes för 6 år sedan. Han håller med Peter Lejonberg om att stationen har varit bra för många av byns invånare. Peter Lejonberg påpekar att det däremot inte är alla som har gynnats av bygget.

– Man ställde ju in många bussturer i samma veva. Jag kan tänka mig att det blir problem för de som bor lite mer avlägset och inte har någon bil och nu ingen buss, säger han.

Innan Killeberg fick sin tågstation åkte 52 personer om dagen med bussarna som gick i byn enligt statistik från Skånetrafiken. Skånetrafiken gjorde även en prognos för hur det skulle se ut år 2020. Prognosen visade att 200 resenärer skulle åka med tåget från Killeberg om dagen. Siffran är idag uppe i 99 personer efter att ha sjunkit gradvis varje år sedan invigningen.

Anette Bjursgård bor i Killeberg och åker en del tåg till både Hässleholm och Älmhult.

– Jag tycker att det har varit positivt för byn. Det är ju folk i alla åldrar som åker tåg och man tar ju inte bussen på samma sätt, säger hon. På de två spår som finns på Killebergs station går det tåg mot både Hässleholm och Växjö från klockan fem på morgonen till klockan elva på kvällen.

bild 1/3
Killebergs station
I snart sex år har tågen gjort uppehåll på Killebergs station. Foto: Jacob Ruderstam
Peter Lejonberg, Ove Andersson
Killebergs station
I snart sex år har tågen gjort uppehåll på Killebergs station. Foto: Jacob Ruderstam
Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons