IFK Osby tog sig vidare på straffar

Sport Sista gruppspelsdagen på Gothia Cup präglades av dramatik, och de flesta av våra lokala lag hade marginalerna på sin sida.
Sport • Publicerad 17 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Vinslövs flickor 16-lag spelade en avgörande match mot amerikanska NSA om att ta sig till A-slutspel, för det krävdes minst en poäng.

Det började illa för Vinslövstjejerna som hamnade i underläge redan efter fyra minuters spel, ett resultat som stod sig halvleken ut. I början av andra halvlek kunde Maja Bergkvist kvittera och så var A-slutspelsplatsen Vinslövs.

NSA återtog dock ledningen i den 40:e minuten och det verkade kört för Vinslöv. Men så med fyra minuter kvar kom kvitteringen till 2–2 genom Alice Lindh och avancemanget var klart.

Första slutspelsmatchen spelas redan klockan åtta på torsdagsmorgonen och väntar Skiljebo för Vinslövstjejerna.

I flickor 14 spelade IFK Osby gruppfinal mot IFK Stocksund vit och här blev det ett snabbt avgörande. Redan efter 54 sekunder gjorde Osbys Klara Sjödin 1–0 och sedan blev det inte fler mål vilket innebar att IFK Osby vann gruppen.

De står därmed över slutspelsomgången och får i sextondelsfinalen möta vinnaren av vitryska FSCDM Minsk och IF Väster.

Även på pojksidan var det dramatiskt.

Hässleholms IF lag 1 i pojkar 12 behövde vinna stort mot etiopiska Haleta Academy för att ta gruppsegern, och det var precis vad de gjorde. Vinst med hela 12–2 gjorde att de hade två måls marginal till Prep Schools Lions Blue, och nu väntar match mot vinnaren av Prep Schools Lions Blue och Hammarby.

För det andra HIF-laget i P12 blev det en ny förlust, nu mot engelska NCF Elites med 1–5 men HIF får en ny chans i B-slutspelet.

I samma klass åkte Wisseltofta på sin första förlust (0–3 mot Phoenix Football Academy) men gick trot de till A-slutspel där de får möta Magnet Youth Sports Academy från Tanzania.

I pojkar 13 har IFK Hässleholm med två lag. Det ena hade redan säkrat gruppsegern och var spellediga på onsdagen medan det andra spelade en ren gruppfinal mot amerikanska KL Youth Soccer. Men här var IFK helt överlägsna och vann med hela 8–0.

De två IFK-lagen ställs nu mot brasilianska Hipica Campinas (IFK lag 1) respektive KL Youth Soccer (IFK lag 2) – just det KL Youth Soccer som IFK lag 1 mötte på onsdagen.

Vankivas lag i pojkar 14 vann sin sista gruppmatch med 5–0 mot Alliance FC från Förenade Arabemiraten, men får trots det nöja sig med B-slutspel. Det samma gäller IFK Osby som åkte på sin tredje raka uddamålsförlust – 0–1 mot SKF Lithunia.

I pojkar 15 gick IFK Osby däremot till A-slutspel och spelade första matchen där redan på onsdagen, och det blev högdramatiskt mot Staffanstorps United. På tilläggstid kunde Osbys Anton Avinder kvittera till 2–2 och tog matchen till en avgörande straffläggning där Osby hade kallast nerver. På torsdagsförmiddagen väntar ny match och då är det IFK Märsta som står för motståndet.

I samma klass hade Hässleholms IF med två lag och det blev en vinst och en förlust på onsdagen, och därmed väntar B-slutspel för dem på torsdagen.