Annons

Rödgula flaggans dag firas

Hässleholm • Publicerad 21 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Med solen högt på himlen och till ljudet av Arne Dahlströms spelande på en fanfar, hissas den skånska flaggan. Detta görs av Staffan Örneskans och Anders Svensson, make respektive bror till Gunnel Götesdotter som är ansvarig för dagens firande på sin ateljé.

Besökare som samlas på altanen till ateljén hurrar för Skåne. I ren skånsk anda avslutar de även med ett långt Göinge-hurra.

Annons

– Jag älskar Skåne och tycker detta är jätteroligt att arrangera, säger Gunnel Götesdotter.

Anledningen till att hon började arrangera evenemanget är en utmärkelse Gunnel Götesdotter fick för många år sedan. Hon hyllades då för sin betydelse för Skåne.

– Jag tilldelades den skånska flaggan av Skåneländska Flaggans Dag. De ansåg att jag hade gjort mycket för Skåne genom att ha skrivit böcker om skånsk konst och mat. Dessutom har jag startat ett museum med skånska konstnärer, berättar Gunnel Götesdotter.

Skåneländska Flaggans Dag är en stiftelse som organiserade att flaggan skulle firas den tredje söndagen i juli varje år.

I år firar evenemanget 10-årsjubileum. Gunnel Götesdotter, som anordnar detta tillsammans med sin konstförening Ars Divina, uppskattar att ungefär 70 personer har kommit för att delta.

Vissa av besökarna är själva med i föreningen Ars Divina och många kommer från trakterna nära Bjärnum. En av dem är Ingrid Månsson.

– Det har blivit en tradition att komma hit. Det är alltid väldigt kul, säger Ingrid.

För många är det tradition att komma hit varje år men även helt nya besökare har anslutit sig till årets firande.

– Jag har vetat om att detta har arrangerats men detta är första gången jag är här och det har varit väldigt trevligt, säger Kerstin Strid.

– Jag kommer själv från de här trakterna och har bott i Skåne i hela mitt liv. Allt från Vinslöv till Malmö.

Annons

Efter den uppskattade flagghissningen bjuds det även på skånsk fika med tårtor och spettekaka.

Dessutom samlas den stora skaran inomhus i ateljén där det hålls en liten konsert. Flera skånska sånger och melodier framförs av Rune Lindkvist och Arne Dahlström, två tredjedelar av en lokal musiktrio från Hässleholm.

– Det var även planerat att fotografen Rickard Nilsson från Hässleholm också skulle komma för att hålla ett föredrag idag, berättar Gunnel Götesdotter.

Han arbetade med henne när hon arbetade som journalist och har fotat flera kända personer och platser.

På grund av förhinder får istället Gunnel Götesdotters man Staffan Örneskans, som arbetar som präst i trakterna, rycka in och hålla ett föredrag om skånsk historia.

bild 1/5
Arne Dahlström och Rune Lindkvist sjöng bara skånska melodier för publiken. Foto: Sharon Wong
Många besökare samlades för att se flagghissningen. Foto: Privat/Gunnel Götesdotter
Skånska flaggans dag
Firandet av Skånska flaggans dag lockade runt 70 personer till Bjärnum.  Foto: Sharon Wong
Bland bakverken som bjöds fanns såklart den skånska specialiteten, spettekakan. Foto: Sharon Wong
Arne Dahlström och Rune Lindkvist sjöng bara skånska melodier för publiken. Foto: Sharon Wong
Många besökare samlades för att se flagghissningen. Foto: Privat/Gunnel Götesdotter
Sharon WongSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons