Annons

Landskronakolonin till salu

BJÄRNUM Det som en gång var Siw Malmkvists sommarlovsretreat i Bjärnum ska säljas.
Hässleholm • Publicerad 24 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det 400 kvadratmeter stora fritidshuset kräver sin tid och omsorg. Nuvarande ägare vill hitta något annat att göra, berättar mäklaren Daniel Flygare på Svensk Fastighetsförmedling, som lagt ut fastigheten för 2,85 miljoner kronor.

Huset som byggdes år 1948 ligger vackert belägen vid övre Bjärlången och tog under många år emot barn från Landskrona stad. Däribland alltså Siw Malmkvist, som åkte på kollo i Bjärnum under flera sommarlov.

Annons

– Säljarna har berättat att det varje sommar kommer någon som varit här på kollo och som vill minnas tillbaka, berättar Daniel Flygare.

I dag ägs kolonin inte längre av Landskrona kommun utan av privatpersoner. De senaste åren har den nyttjats både sporadiskt av ägarna själva och hyrts ut, bland annat till stora släktträffar.

I huset – som kallas Lillgården – finns inte mindre än 39 sängplatser.

Redan har enligt mäklaren en del personer hört av sig och visat sitt intresse.

– Det finns många möjligheter. Man kan göra mycket med tanke på sjöläget och det stora antalet sovplatser. Någon pratade om att skapa ett yogaretreat här, säger han.

Kolonins tradition i det här området i Bjärnum sträcker sig egentligen ända tillbaka till slutet av 1910-talet, då predikanten och missionären Frithiof Björk samlade ynglingar från storstäder på sin gård nära den senare kolonin, för att ge dem en kristen lägervistelse med bad och vandringar i skogen.

På 1930-talet bedrev sedan Landskrona koloniverksamhet i byggnaderna innan den nya fastigheten uppfördes 1948.

De tidigaste kolonihusen är numera förfallna.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons