Annons

Olika prat med en sak gemensamt

Kultur och Nöje Kultur- och nöjesredaktionen om det bästa från Sommar i P1. I dag är det Sharon Wongs tur.
Publicerad 27 juli 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Sharon Wong.
Sharon Wong.

En karriär som tar en pappa från sitt barn. En hårt arbetande mamma som gör allt för sitt barn.

Något som slår mig efter att ha hört flera av veckans Sommar är hur mycket föräldrarelationer påverkar en människas liv.

Annons

Skådespelaren Vera Vitali lovade sig själv att inte prata om sin pappa, men baserade till slut hela sitt sommarprat på honom. Hans frånvaro har genomsyrat hela hennes liv och idag som 37-åring tänker hon: “Hur länge kan man skylla alla sina problem på sina föräldrar?”

Pappan arbetade konstant i flera år som regissören Stanley Kubricks högra hand. Han hade hittat sin mening med livet och lämnat Vera med frågan: Var det värt det, pappa?

En hårt arbetande pappa är entreprenören Ola Serneke. Han avslöjar hur hans framgångsrika företagande hade ett högt pris och kostade honom hans relationer och tid med barnen. Väckarklockan står på 04.17 varje dag och hans målmedvetna väg mot sin dröm inspirerar.

Med den där tydliga planen på att förbättra samhället, glömde han tyvärr också att leva. ”Vi vuxna har så extremt stor påverkan på våra barn”, säger Ola och vill föra över all hjälp som han fick av sina föräldrar till sina egna barn.

Frånvarande föräldrar lämnar djupa spår, men de närvarande likaså.

I sitt sommarprat berättar artisten Lisa Miskovsky om sin dotter med autism, hur hennes vardag och roll som mamma blir. Hon kan låtsas att hon är en katt och göra i princip allt, för att dottern ska ha det bra. Precis som fotografen Alexander Mahmouds mamma.

Alexander väver in sin egen historia med sin mammas dröm om ett bättre liv i Sverige. Hon tog sig hit som sextonåring, jobbade dubbla jobb men hade inte alltid råd. I alla avsnitt av hans liv finns hon där.

Besväret med övervikten dämpas av ”Alexander, du måste lära dig att älska dig själv”. Fotograferingen jobbar han hårt med, för det har han tagit efter henne. Det där med hårt arbete. Igen. Fast nu, bara för att överleva lite mer i vardagen.

Alla dessa personer är så olika. En drömmer om att förändra världen med sin inflytelserika position, en om att ha råd med kostymen till studenten och en om att bara få sin pappas uppmärksamhet. Det är historier från helt olika världar som har en sak gemensamt: Bevis på hur betydande relationen mellan en förälder och ett barn är.

Sommarpraten skildrar en konflikt mellan familjetid och hårt arbete.

Det är begränsad tid som ska investeras, och åsikterna skiljer sig enormt om vad som har högst värde.

Sharon WongSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons