IMMELN

Publiken svek Musik vid Immeln

Musik vid Immeln firade 40-årsjubileum 2019. Nu verkar det inte bli fler upplagor av evenemanget. Foto: arkiv
Artikel IMMELN Trots i det närmaste perfekta väderleksförhållanden och enligt många ett lyckat artistuppbåd hittade inte tillräckligt med besökare vägen till årets upplaga av Musik vid Immeln.

– Nej, det här ser inte bra ut. Det är alldeles för lite folk för att det ska bli bra intäktsmässigt, konstaterade Kjell-Inge Malm, huvudansvarig för musikfesten, när han blickade ut över platsen framför scenen där besökarna hade slagit sig ner.

Själv säger han att han tänker dra sig tillbaka efter årets upplaga, den fyrtionde, av musikfesten som ibland har lockat en stor publik.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Vänstern vinner viktigt regionalval i Toscana

Demokratiska partiets ledare Nicola Zingaretti vid en presskonferens i samband med de italienska valen på måndagen.
Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Utrikes
Utrikes Extremhögern hoppades på seger i den strategiskt viktiga regionen Toscana i Italien, som länge styrts av vänstern.
Men Demokratiska partiet (PD) verkar ha avvärjt oppositionshotet.

– Det är en mycket viktig seger, säger Eugenio Giani, sedan motståndarkandidaten från högerpartiet Lega skickat ett sms och gratulerat.

Mot Giani stod EU-parlamentsledamoten Susanna Ceccardi, som legat hack i häl i opinionsmätningarna inför regionvalen. 33-åriga Ceccardi har tidigare varit borgmästare i Casina utanför Pisa, och går till val med Legaledaren Matteo Salvinis paroll "Italienarna först".

Men det räckte inte, och därmed fick inte partiledare Matteo Salvini den framgång på klassisk vänstermark som han hoppats på.

Flera regioner

Sammanlagt gick sju regioner till val på söndagen och måndagen. Förutom i Toscana hölls val i Kampanien, Ligurien, Marche, Apulien, Aostadalen och Venetien.

Den bräckliga vänsterkoalitionen som styr Italien lär följa utgången med stort intresse, då socialdemokratiska PD de senaste åren har förlorat makten till högern i toscanska städer som Pisa och Siena.

Omröstning om parlamentet

I vänsterfästet Emilia Romagna lyckades PD bara med relativt liten marginal besegra Lega i regionvalet i januari.

Lega behåller makten i Venetien och Ligurien, enligt de första beräkningarna, medan PD verkar ha segrat i Kampanien och Apulien, förutom Toscana.

I en separat folkomröstning verkar omkring 70 procent ha röstat för förslaget att reformera hur många som sitter i parlamentets två kamrar. Förslaget är att minska antalet från 945 till 600.

Legaledaren Matteo Salvini. Arkivbild.
Legaledaren Matteo Salvini. Arkivbild.
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Utrikes

Våldsamma strider mot talibaner i Afghanistan

Afghanska regeringsstyrkor. Arkivbild.
Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikes
Utrikes Våldsamma strider mellan regeringsstyrkor och talibaner har på kort tid krävt över 200 liv, många av dem civila.

Minst 57 regeringssoldater har dödats i Afghanistan under det blodigaste dygnet sedan fredssamtalen mellan regeringsrepresentanter och talibaner inleddes i Qatar förra veckan, uppger militärföreträdare.

Flest liv krävdes i provinsen Uruzgan, där 24 personer ur säkerhetsstyrkorna dödades i en attack mot en vägspärr. Även i provinserna Takhar, Helmand, Kapisa, Balkh, Maidan Wardak och Kunduz har soldater dödats, enligt lokala myndigheter.

Talibanerna har inte offentliggjort några förluster i striderna, men enligt den afghanska militären har 54 av extremisterna dödats i Kunduz, Takhar och i provinsen Baghlan det senaste dygnet.

I Maidan Wardak dödades 26 talibaner i samband med strider, uppger provinsmyndigheter.

Omkring 100 civila har dödats och 230 har skadats i talibanattacker de senaste två veckorna, enligt inrikesdepartementet. I lördags dödades tolv civila då regeringsstyrkor genomförde ett flygangrepp i Kunduz. Enligt regeringen dödades 40 talibaner i den attacken.

FAKTA

Fakta: Afghanistan

Afghanistan uppskattas ha 35,5 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Största delen av befolkningen livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.

Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen. Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.

Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska mujahedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som inom några år tog kontroll över landet.

Efter terrordåden i USA den 11 september 2001 började USA-ledda styrkor att bomba Afghanistan varpå talibanstyret föll. Försöken att sedan dess bygga upp landet har i stort misslyckats.

Källor: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI

Inrikes

Prognos: Norrköpingsbrand släckt på tisdag

Under söndagen utbröt en kraftig brand i Norrköpings hamn.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Inrikes
Inrikes Vid lunchtid på måndagen uppgavs branden i Norrköpings hamn vara under kontroll efter en omfattande räddningsinsats.
Men släckningsarbetet kommer att fortsätta även under kvällen och natten.

Styrkan vid Eons värmeverk i Norrköpings hamn har under dagen minskat. Vid 12 uppgavs branden vara under kontroll och på måndagskvällen är sex räddningsarbetare kvar på platsen.

– De fortsätter jobba på där. Prognosen är att räddningstjänsten avslutar arbetet i morgon bitti. Det är målsättningen, säger räddningstjänstens inre befäl Morgan Wass till TT.

TT: Kommer branden vara helt släckt då?

– Ja, det är i alla fall då vi ska försöka avsluta och lämna över. Sedan kommer Eons personal säkert få jobba vidare själva med eftersläckning. Något annat kan jag inte tänka mig, säger Wass.

VMA hävt

Det var under söndagseftermiddagen som det av oklar anledning började brinna i flishögarna vid verket. Branden spred sig sedan till en timmerhög, som är 700 meter lång.

Helikoptrar användes för vattenbombning under natten och räddningstjänsten har haft uppemot 25 personer på plats för att släcka elden.

Ett så kallat VMA (viktigt meddelande till allmänheten) skickades ut till boende i området, med anledning av den kraftiga rökutvecklingen från branden. Vid 12-tiden på måndagen hävdes det, då faran bedömdes vara över.

Fortsatt produktion

Eons verk i Norrköping producerar värme och el och eldas med avfall och träflis, som förvaras i sex–sju meter höga högar utanför värmeverket. Företaget har hjälpt räddningstjänsten genom att flytta flismassor som inte är antända, högar som ligger intill det som brinner.

– Det är inte så att allt vårt flisbränsle har börjat brinna, utan det är en del av bränslet, säger Björn Persson, regional kommunikationschef för Eon.

Orsaken bakom branden är ännu oklar, men Björn Persson säger att det kan ha uppstått genom en självantändning i högarna.

"Nästa kapitel"

Värmeverket fortsätter sin produktion som normalt, trots branden.

– Det har inte blivit några inskränkningar i våra leveranser på grund av branden. Vi har inte heller brist på bränsle för att elda inne i kraftvärmeverket, säger Björn Persson.

Hur dyr branden kan bli för Eon är ännu inte känt.

– Det är nästa kapitel. Just nu går all kraft åt att bekämpa eldhärdarna.

Klara Stefansson/TT

Robin Salomonsson/TT

Utrikes

USA-sanktioner mot Irans försvarsdepartement

USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.
Foto: Nicholas Kamm/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s regering inför sanktioner mot Irans försvarsdepartement samt mot personer och myndigheter knutna till landets kärnenergi- och vapenprogram, meddelar utrikesminister Mike Pompeo.

Även mot Irans atomenergiorgan införs sanktioner.

President Donald Trump har också utfärdat en presidentorder som innebär att de länder som bedriver vapenhandel med Iran kan vänta sig amerikanska sanktioner.

USA använder sig av en FN-resolution kopplad till det internationella kärnenergiavtalet med Teheran, som syftar till att förhindra att Iran skaffar kärnvapen i utbyte mot sanktionslättnader.

USA har ensidigt lämnat avtalet, men hävdar samtidigt att landet fortfarande är en part i det.

Iran har sedan USA drog sig ur gjort flera avsteg från de begränsningar i landets kärnenergiprogram som avtalet stipulerar, men hävdar att detta är tillåtet i de fall en annan part inte uppfyller sina åtaganden i överenskommelsen.

Inrikes

Dyster israpport från Arktis

En vikare på ett isflak utanför Grönlands kust, september 2020.
Foto: Daniella Zalcman / Greenpeace
Inrikes
Inrikes Den arktiska havsisen har inte smält så här kraftigt under en sommar sedan satellitmätningarna startade för 42 år sedan – med undantag för det stormiga 2012. Det visar den senaste rapporten från amerikanska National snow and ice data center.

– Egentligen skulle jag säga att det här är en ny rekordnivå. Det ligger mycket nära den lägsta noteringen 2012, som var ett ovanligt extremt år med kraftiga stormar som bröt upp havsisen, säger Michael Tjernström, klimatforskare och professor i tunnskiktsmeteorologi vid Stockholms universitet.

Minimirekordet 2012 kom i sin tur tätt inpå det tidigare rekordåret 2007, tillägger han.

– Det var 2007 vi verkligen fick upp ögonen för det här och undrade om det verkligen kunde vara så här illa med isen i Arktis. Sedan dess har det fortsatt, inget år efter 2007 har haft mer is än något år före 2007. Det var brytpunkten, säger Michael Tjernström.

Tydlig riktning

Men helst vill han inte tala om rekordnivåer. Det väsentliga är den långsiktiga trenden, och även om det finns stora variationer år från år så är riktningen tydlig – den arktiska havsisen minskar i snabb takt, förklarar Michael Tjernström.

– Framför allt är det ismassan som försvinner. Den minskar betydligt snabbare än ytan, i och med att isen hela tiden blir tunnare. Även om hela arktiska bassängen fortfarande fryser varje vinter så blir den nya isen allt tunnare efter sådana här år, så det är en ackumulerad process över årtionden.

Jordens kylsystem

TT: Vad är problemet med att isen minskar vid Arktis?

– Arktis, och även Antarktis, är de delar av planeten som motverkar uppvärmningen. Så de spelar en avgörande roll för hela jordens klimat. Dessutom handlar det ju om de människor som bor där. Och om djurarter och biotoper som inte har någonstans att ta vägen utan det frusna klimatet, det är en del av den biologiska mångfalden som går förlorad, säger Michael Tjernström.

Det amerikanska forskningscentret National snow and ice data center har övervakat isen med satellit i drygt 40 års tid. Vid den här tiden på året når den arktiska isutbredningen sitt minimum, då isen slutar smälta efter sommaren och fryser till igen då vinterkylan återvänder.

Jörn Spolander/TT

FAKTA

Fakta: Istjockleken kan mätas med ubåt

Att mäta den arktiska isens utbredning är förhållandevis enkelt med satellit och har gjorts regelbundet av NSIDC (National snow and ice data center) i 42 års tid. Men för att förstå mer av hur isen utvecklas måste forskarna också känna till hur tjockt istäcket är. Det kan göras genom att borra djupa hål, men det är en tidsödande metod som inte kan ge data över större områden. Därför har forskarna utvecklat metoder att använda omvända ekolod som monteras på ubåtar.

Sådana ubåtsmätningar har visat att medeltjockleken var cirka tre meter på 1970-talet, och att den på senare tid minskat till cirka två meter.

Det finns numera även metoder att mäta tjockleken med satellit.

Källa: polarisen.se (drivs av Göteborgs universitet)

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Hässleholm

Ledarskapet identifieras i grupperna

– Vi arbetar på bred front för att möta den ökade oron på bland annat Ljungdala, säger Robin Gustavsson (KD).
Hässleholm
Hässleholm – Utvecklingen är djupt oroande, konstaterar Robin Gustavsson (KD) ordförande i socialnämnden med förstahandsinformation om våld, stök, utsatthet och knarkhandel i kommunen.

Den senaste tidens oro på Ljungdala där unga dras in i kriminella handlingar har triggat igång en kedja av olika aktörer vars uppgift är att finna lösningar.

– Det är viktigt att vi samarbetar mellan kommunen och polisen, säger Robin Gustavsson.

ReAgera är ett forum med flera aktörer där förvaltningschefer sitter i styrgruppen, som har en ledningsgrupp med personer från tekniska förvaltningen, kommunens säkerhetsansvarige, kultur- och fritid, polisen och samordnaren för Brå ( Brottsförebyggande rådet).

– Vi har reagerat på utvecklingen på Ljungdala och har för avsikt att fördjupa våra insatser och åtgärder där. Nu samlas vi för att ta fram lösningar, förklarar Robin Gustavsson.

I det andra forumet EST ( effektiv samordning för trygghet) rapporteras om stök och skadegörelse genom väktare, nattvandrare och tekniska förvaltningen.

– Där ser vi olika tendenser till negativ utveckling i kommunens områden. Det gäller bland annat stölder och skadegörelse. Vi får en sammanfattning varje månad.

Ska identifiera klanstrukturer

Socialförvaltningen arbetar med orosanmälningar om barn och unga som utsätts för våld och hot. Sedan barnkonventionen blev lag i Sverige har vi fått ett ökat fokus på ungas utsatthet. Inrapporteringarna har ökat väldigt mycket, säger Robin Gustavsson.

I fredags beordrade regeringen Brå att ta fram ett sätt att identifiera klanstrukturer och hitta motåtgärder. Flera myndigheter granskar redan släktnätverken. Polisen har satt in aktionsgrupper mot den organiserade brottslighet.

– Lokalt arbetar inte Brå med lokala klanstrukturer. Det görs på nationell nivå, där statistiken sammanfattas, förklarar Robin Gustavsson, som även är vice ordförande i Brå lokalt.

Han betonar vikten av att identifiera ledarskapet i de kriminella grupperna, som kan vara klaner, familjer, eller andra grupperingar.

– Det måste göras jobbigt att vara kriminell. De kriminella grupperingarna får inte bli en del av samhället.

Hässleholm

Kriminell klan pekas ut i Hässleholm

Polisinsats på Viaduktgatan i samband med skottdramat på Trebackalånggatan i december.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hässleholm Åtta män i 30-60-årsåldern i två brödrakonstellationer verksamma i Hässleholm pekas ut i polisens nya rapport över familjenätverk med koppling till kriminell verksamhet.
I rapporten listas 36 kriminella nätverk spridda över den södra rikshalvan med storstäderna som sina starkaste fästen.

– Det här är ingen nyhet för mig, säger lokalpolisområdeschefen Pär Cederholm och berättar om flera års arbete med att jaga, störa och lagföra de kriminella som står för narkotikahandel, våldsbrott och andra kriminella handlingar.

Familjen har kopplingar till andra kriminella familjegrupperingar, eller klaner.

– I grundkonstellationen finns sådan kopplingar, säger Pär Cederholm som betonar att familjen inte har flyttat hit bara för att begå brott.

Sydsvenskan och HD avslöjade nyligen att polisen har upprättat databaser över de kriminella släktnätverk, eller klanregister om man så vill, som finns i Sverige.

De runt 40 nätverken står bakom våld, narkotikaaffärer, bidragsbrott och försöker infiltrera polisen och andra myndigheter runt om i landet. Personer med kopplingar till den organiserade brottsligheten har infiltrerat Arbetsförmedlingen för att kunna utnyttja välfärdssystemet. Det uppger myndigheten för Sveriges Radio.

– Personer som söker sig in i myndigheten, som lär sig myndigheten och våra regelverk och som finns på insidan, säger myndighetens enhetschef Eva-Lena Edberg till Sveriges Radio.

Upp mot tio kriminella släktnätverk ska finnas i Skåne, enligt polisens hemligstämplade rapport. De lever i ett ekosystem som på olika sätt främjar och drar nytta av varandra i sina kriminella verksamheter.

Hässleholm

I den hässleholmsverksamma familjen, som ingår i polisens rapport, är bröderna förgrundsgestalter, som även är verksamma i Landskrona, Lomma, Malmö och Perstorp. Enligt polisen har medlemmar i familjen ingått i de kriminella mc-gängen Outlaws, Satudarah och La Familia.

Polisens arbete med att kartlägga klanerna har pågått i ett år, vilket inte gått obemärkt förbi.

Uttalanden om kriminella, släktbaserade klaner, eller nätverk, kom inte som en plötsligt händelse när biträdande rikspolischefen Mats Löfving i en Ekotintervju berättade att det i dag finns minst 40 stycken släktbaserade kriminella nätverk i Sverige och att ”diskussionen om integration kan vara lite naiv i Sverige”.

– Familjen i Hässleholm begår brott och livnär sig på kriminalitet. Folk går ut och in i en kriminell struktur, berättar Pär Cederholm.

Han ser inte några kopplingar mellan familjen och spänningarna på Ljungdala, som tidningen har berättat om, där äldre kriminella blivit förebilder för yngre, som lockas in i kriminalitet med narkotikahandel. Vi ser med stor oro på det, säger Pär Cederholm.

Tilltagit

Ljungdala är i dag ett segregerat bostadsområde, som kommunen sedan länge haft fokus på i sina förebyggande sociala insatser. Mötesplats Ljungdala har varit navet i dessa verksamheter och samlingsplats för många unga.

– Problemen på Ljungdala har eskalerat efter skottdramat med mordförsöket i våras. Sedan en annan familj i Hässleholm med medlemmar misstänkta för bland annat utpressning och frihetsberövande har häktats har andra personer på Ljungdala flyttat fram sina positioner. Vi ser att det blir stökigare, vilket är klart oroväckande, förklarar Pär Cederholm.

Varför det händer just nu är för att det finns ett maktvakuum med utrymme att tjäna pengar, som personer på Ljungdala fyller ut.

Det finns många familjer som är släkt med varandra på Ljungdala där några personer med kriminellt uppsåt använder unga som en plattform för sin verksamhet.

– Det finns ingen motpol till de unga som lockas in i kriminella handlingar. Det kräver breda och omfattande åtgärder från hela samhället för att bryta den här utvecklingen, menar Pär Cederholm.

Ekonomi

Vd på börsnoterat spelbolag avgår

Nätkasinobolagets vd avgår. Arkivbild.
Foto: Karin Wesslén/ TT
Ekonomi
Ekonomi

Tobias Fagerlund, vd för börsnoterade Global Gaming, lämnar sin post, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fagerlund, som suttit på vd-posten sedan april förra året, lämnar med omedelbar verkan. Anledningen framgår inte av pressmeddelandet, där styrelseordförande Niklas Braathen hyllar hans insats som vd.

Global Gaming driver nätkasinon under flera olika varumärken, bland andra Ninja Casino. Förra sommaren hamnade kasinosajten i blåsväder då den enligt Spelinspektionen bröt mot flera delar av spellagen, och licensen drogs in.

NÄSTA ARTIKEL