Annons

Boende i protest mot planerad bebyggelse

Osby • Publicerad 10 augusti 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Här, bakom Palle Carlsson och Ylva Kronblads hus, kan det komma att byggas. Något de boende protesterar mot. 
			                Foto: Maja Ögren Andersson
Här, bakom Palle Carlsson och Ylva Kronblads hus, kan det komma att byggas. Något de boende protesterar mot. Foto: Maja Ögren Andersson

– Vi flyttade hit för lägets skull. Bakom huset ligger skogen, ett område som är livligt besökt för rekreation. Nu oroar vi oss för att nya tomter kommer att förstöra läget för oss som redan bor här totalt.

Det säger Palle Carlsson som med familjen flyttade in i sin villa för fem–sex år sedan.

Annons

Bakom huset råder tystnaden. En liten stig löper genom skogen och den är flitigt använd av många. Det var också där, intill stigen, som protestlistor lades ut på ett litet bord. Gensvaret blev stort. 83 personer finns med på listorna.

– Många är upprörda över planerna, fortsätter Palle Carlsson.

I en skrivelse till kommunen påpekar de som nu protesterar att byggandet bland annat kommer att ge ett ökat buller från järnvägen och även från trafik på gamla Hässleholmsvägen.

”Vi har i nuläget en relativt hög bullernivå som ökar under vinterhalvåret då träden släppt sina löv. Att fälla skogen kommer att öka bullret ytterligare. Det bullerskydd som finns med i planerna kommer inte att kompensera oss för det ökade buller vi kommer att utsättas för”, står det bland annat i en skrivelse som i samband med protesterna har kommit in till kommunen.

De boende oroas också över att de nya bostäderna innebär en stark genomströmning av cyklister och mopedister, vilket leder till ökad trafik på både de befintliga husens fram- och baksidor.

– Enligt planritningen ska dessutom vägen till de boende gå rakt upp mot vår friggebod för att tvärt sluta där utan möjlighet att vända.

– Det är för lite detaljer i planprogrammet och för många obesvarade frågor för att planerna ska accepteras, menar makarna Palle Carlsson och Ylva Kronblad.

Dessutom har det inte heller gjorts någon undersökning på hur djurlivet i skogen kan komma att påverkas, menar de.

Skrivelsen till kommunen avslutas med: ”Bygg någon annanstans, exempelvis i Marklunda. Det finns gott om ytor i Osby”.

Planprogrammet är nu ute på samråd.

Annons

I programmet skriver kommunen bland annat att det mellan kommande och nuvarande bebyggelse föreslås att naturmark placeras, dels för rekreationsmöjligheter, dels för att öka avskildheten. En åtgärd som de boende inte tror kommer att räcka för att planerna ska bli acceptabla.

I måndagens Norra Skåne besvarar kommunen de kritiska synpunkterna.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons