Annons

Bonnapågen från Ebbarp fyller 75

Personligt Bosse Nilsson, eldsjäl i IFK Hässleholm, jubilerar.
Personligt • Publicerad 17 augusti 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Han blev idrottslärare – men mest känd är han för sin långa karriär inom fotbollen. Han är fortfarande aktiv i IFK Hässleholm (”men jag har ingen titel”), en klubb som han har tränat vid tre tillfällen sedan tidigt 80-tal. Och han har tränat Mjällby och Gais och Helsingborg och Silkeborg och Qatar al Tawoon och ... ja, ni kan kolla faktarutan för att se hela den långa listan över klubbar som haft Bosse vid rodret.

Vilka var höjdpunkterna?

Annons

– Första året i IFK när vi vann division 3 och gick upp efter kval. Att ta upp Mjällby i Allsvenskan var en milstolpe. Och när vi gick upp i Allsvenskan med Helsingborgs IF, säger Nilsson.

Vad är det mest udda du varit med om som fotbollstränare?

– I Bahrain (där Bosse vann mästerskapet med West Riffa) var det ... annorlunda. Det religiösa inslaget användes ibland och ibland inte. Hade vi roliga träningar med smålagsspel var det inga problem att träna vidare trots att det egentligen var dags att be. Men om vi däremot körde hård fysträning när minareten ljöd var det ”coach, coach, time to pray”.

– I Kina (där Bosse ledde FC Chengdu) är det otroligt hur mycket de älskar fyrverkerier. När vi kom till matcherna gick en man fram till bussen och höll en levande tupp i benen. Han visade upp tuppen – och högg sen huvudet av den. Sen gick han runt bussen och lät blodet rinna. Efter det startade fyrverkerierna, de smällde av hur mycket som helst och alla i bussen skrek höga krigstjut. Det var ritualen inför match.

Klubbarna närmast hans hjärta är IFK Hässleholm – och Helsingborgs IF.

Med Henrik Larsson och Mats Magnusson i spetsen återvände Helsingborg under Bosses ledning till Allsvenskan 1992. Att plocka in Benficastjärnan Magnusson var dock ingen självklarhet.

– Sven-Göran Eriksson ringde mig och frågade mig om jag var intresserad av att ta hem Mats Magnusson. Men det var inte givet. Det handlade inte om pengar, vi hade bra känsla i truppen och ville inte riskera den.

Till slut sa Nilsson ja till ”Masse” – och det ångrade han inte.

– Spelskicklig, stark, sköt som en häst med båda fötterna – så bra som han var hade jag ingen aning om att han var. Helt fantastisk, Han är ju fortfarande otroligt stor i Portugal, men det är lite tragiskt att han inte är större hemma i Sverige. Han var oerhört mycket bättre än vad folk tror och hade han spelat alla matcher i VM 1990 är jag säker på att han gjort stor succé.

Bosse har också med glädje sett hur ”Masse” tagit sig ur missbruket som han fastnade i efter karriären och hittat tillbaka till livet.

Annons

Bosse Nilssons nära relation med Henrik Larsson är välkänd. Bosse avslöjar att han vid ett tillfälle försökte värva Henke – till Malmö FF.

– Det var när jag var lagledare för MFF och Henke var på väg hem 2005, då ville Hasse Borg (MFF:s starke man vid den tidpunkten) att jag skulle värva honom till MFF.

Men Henke kände att han inte kunde gå till HIF:s argaste rival och valde Helsingborg – och istället för att Henke gick till MFF gick Bosse till HIF.

– ”Det är bättre att du kommer till HIF” sa Henke, berättar Nilsson, som blev sportchef i Helsingborg 2006.

Två år senare letade sportchef Nilsson förgäves tränare till HIF.

– Då sa Henke Larsson till mig att ”om du inte kan hitta någon tränare får du väl för djävulen ta det själv”.

Så Nilsson blev tränare i Helsingborg – igen – och var med och lade grunden till HIF:s SM-guld 2011.

Finns det något du ångrar i din karriär?

– Att jag tackade nej till att bli tränare i MFF 2000. Jag var ju med om Henkes genombrott och det hade varit intressant att även få vara med när Zlatan slog igenom.

– Sen blev det inget VM-slutspel i Mexiko 1986 (Bosse var assisterande förbundskapten bakom Lars ”Laban” Arnesson), men jag fick ändå uppleva stora matcher med landslaget. Bland annat slog vi Italien med 3–0 i Neapel. Och vi hade fantastiska spelare – Torbjörn Nilsson, Glenn Strömberg, Glenn Hysén, Thomas Ravelli – som det var roligt att jobba med.

Annons

Bosse är fortfarande väldigt involverad i fotbollsvärlden – inte enbart i IFK Hässleholm.

– Jag hjälper gamla kollegor, spelare och tränare, och kommer med tips. Och jag brukar bli inbjuden till klubbar och akademier i Afrika. Det är viktigt att ha ett intresse, något man brinner för. Det är socialt och man har något att syssla med, säger ”pensionären” Bosse Nilsson om sin drivkraft.

Den 18 augusti fyller han 75 år.

Hur firar du den stora dagen?

– Det blir på hemlig ort.

bild 1/6
May Mahlangu. 
ARKIVBILD
Bo Nilsson vid IFK Hässleholms klubbstuga på Österås.
Foto: Peter Paulsson
Bo Nilsson, IFK Hässleholm.
Foto: Peter Paulsson
Henrik Larsson. 
ARKIVBILD
Mats Magnusson. 
ARKIVBILD
Lars ”Laban” Arnesson. 
ARKIVBILD
May Mahlangu. 
ARKIVBILD
Bo Nilsson vid IFK Hässleholms klubbstuga på Österås.
Foto: Peter Paulsson
Fakta:

Profilen

Namn: Bo Nilsson.

Ålder: Fyller 75 den 18 augusti.

Bor: Hässleholm, sommarhus i Nyehusen. Kommer från Tjörnarp.

Familj: Fru Eva, två döttrar och tre barnbarn.

Yrke: Pensionär.

Klubbar: Som spelare: Tjörnarps Boif, Sösdala IF, IFK Hässleholm och Djurgårdens IF. Som tränare: IFK Hässleholm (tre sejourer) Mjällby AIF, Gais, Vilans BoIS, Helsingborgs IF (två sejourer), Silkeborg, Qatar al Tawoon, West Riffa i Bahrain (två sejourer), Degerfors IF. Har även varit assisterande förbundskapten för herrlandslaget, lagledare i Malmö FF, sportchef i Helsingborgs IF och ”titellös” eldsjäl i IFK Hässleholm.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons