Annons

Projekt för ledande orter

Hässleholm • Publicerad 20 augusti 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter i bygden?

Den frågan ställde Marlene Hassel, processansvarig för Leaderprojektet ”Attraktiva orter” under onsdagens platsvandring i Tyringe. Det EU-finansierade projektet syftar till att göra kommunens sju stationsorter mer attraktiva och levande. Till dessa hör förutom Tyringe också Vinslöv, Sösdala, Bjärnum, Hästveda, Ballingslöv och Vittsjö.

Annons

– Hässleholm är en tätortskommun. Vi vill visa att det också satsas i tätorterna och att de är viktiga, säger Tommy Nilsson, ordförande i Hässleholms Leadergrupp som tillsammans med Marlene Hassel håller i orternas platsvandringar.

Vandringarna i orterna fungerar som en förstudie för att bilda en uppfattning om vilka behov som finns och vilka sakfrågor orternas invånare brinner för.

För att det ska ske är Marlene Hassel emellertid noga med att betona vikten av att människor har ett engagemang för sin by.

– Om inte engagemanget finns och ingen kommer på våra träffar blir det svårt att ta det vidare, säger Marlene Hassel.

Under platsvandringarnas premiär i Tyringe dök 20 personer upp, något som imponerade och uppskattades av arrangörerna.

– Här i Tyringe finns verkligen ett engagemang för bygden. Nu gäller det att vi förvaltar det, säger Tommy Nilsson, som ser fram emot att ta emot bybornas utvecklingsförslag.

Marlene Hassel håller med, och tillägger:

– Nu är vi i ett tidigt skede. Först och främst vill vi få in förslag så att vi kan sammanställa en bruttolista. Sedan vill vi att orterna sätter ihop en byutvecklingsplan, där de lyfter fram det de vill förändra.

Platsutvecklingsvandringarna följer sju fokuspunkter. Genom historia, fuktion, utbud, fysisk miljö, tillgänglighet, trygghet och marknadsföring vill Tommy Nilsson och Marlene Hassel väcka invånarnas intresse och enggemang.

För Erling Börjesson och Roger Ljungberg, som i många år varit aktiva i Tyringe Byalag, var turen runt Tyringe välkomnad. De ser båda flera potentiella projekt som kan innebära en positiv utveckling för orten.

Annons

– Det här känns bra. Nu hoppas vi på fokusgrupper där vi kan arbeta med våra specialområden. Bostäder är viktigt, vi behöver mer marklägenheter i byn, berättar Roger Ljungberg.

– Sen måste näringslivet främjas i byn, de måste med på banan, tillägger Erling Börjesson.

De båda är överens om att det finns en del små förändringar som kan höja trevnaden markant.

– Häckar och buskage kan snyggas till lite här och var. Vi behöver också bättre gatubelysning. Då känns det tryggare, säger Roger Ljungberg.

Under fredagen hölls platsvandring i Vinslöv. dät sex personer slöt upp. Marlene Hassel är nöjd efter den andra vandringen.

– Det gick bra och var väldigt trevligt.

I september sker vandringar i de resterande fem stationsorterna. Schemat för dessa sätts ihop i skrivandets stund.

Därefter hoppas Marlene Hassel och Tommy Nilsson på att 150 till 200 förslag på förändring kommer in till Leadergruppen.

Efter nyår ska förstudien sammanställas. Sedan är målet att komma igång med ett eller två projekt som funnits med bland de inskickade förslagen.

bild 1/2
Tommy Nilsson och Marlene Hassel höll i rundturen i Tyringe.Foto: Sofia Åström
20 personer slöt upp på rundvandringen i Tyringe, vilket var mer än arrangörerna hoppats på. I Vinslöv deltog sex personer.Foto: Privat
Tommy Nilsson och Marlene Hassel höll i rundturen i Tyringe.Foto: Sofia Åström
20 personer slöt upp på rundvandringen i Tyringe, vilket var mer än arrangörerna hoppats på. I Vinslöv deltog sex personer.Foto: Privat
Sofia ÅströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons