Annons

Underhållande skräck

Kultur och Nöje Gamla skräcktraditioner möter modern splatter i Ready or not.
Publicerad 23 augusti 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Samara Weaving i Ready or not. Foto: Eric Zachanowich/Fox Searchlight Pictures via AP
Samara Weaving i Ready or not. Foto: Eric Zachanowich/Fox Searchlight Pictures via AP

Jag är helt övertygad om att gamla skräckikoner som Boris Karloff och Vincent Price spinner som marskattor i sin himmel över den här svarthumoristiska ”blodpuddingen” som mixar gammal klassisk skräcktradition med moderna splattereffekter.

Price såg tidigt att skräckfilmen började ömsa skinn när han filmade Mera blod i baljan Boys med Kenny Everett i England. Filmerna fick därför en mera markerad sjuk humor insprängd i skräcksekvenserna.

Annons

Nu dammar man av den gamla storyn om den kufiska familjen Le Domas som är på väg att få en ny medlem när en av bröderna ska gifta sig och presenterar sin vackra blonda brud för dem, Grace (Samara Weaving), som mest ser familjen som en samling ”knäppgökar” som hon bemöter med milt överseende. Ett stort misstag eftersom familjens inträdesprov består av jakt och då talar vi inte om djur.

Det är en helt sanslös skara karaktärer som passerar revy och det är säkert fler än jag som tycker det är roligt att se Andie MacDowell ta ut svängarna som den blodtörstiga mamman.

Inget är förutsägbart och trots att blodet ofta skvätter omkring så finns här en klar blinkning åt publiken att man ska ta splatter med en nypa salt. Samatha Weaving är filmens ankare och man myser åt hennes jävlar anamma när hon går åt den bindgalna familjen.

Det ska kanske sägas att den här humorn inte är något för alla men tycker man om skräck som underhållning och uppskattar en förlösande knorr i slutet av den röda tråden så är det här något för er.

Fakta:

Film

Ready or not

Regi: Tyler Gillett och Matt Bettinelli-Olpin.

Medverkande: Samara Weaving, Mark O’ Brian med flera.

pppp

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons