Sibbhult

Hus på 123 kvadratmeter från 1959 sålt i Sibbhult

Artikel Sibbhult C Malm Fastigheter AB från Kristianstad, är ny ägare till huset på adressen Stengatan 13 i Sibbhult.

PREMIUM

C Malm Fastigheter AB från Kristianstad, är ny ägare till huset på adressen Stengatan 13 i Sibbhult. Huset byggdes 1959 och har en boyta på 123 kvadratmeter. Säljare är Ingrid Gummesson. Ägarbytet gjordes i juli 2019 och priset blev 525 000 kronor.

Bara fyra månader tidigare såldes ett annat hus på samma gata, på Stengatan 14. Där blev priset för en 110 kvadratmeter stor villa 515 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Stort varsel drabbar statliga museer

Coronapandemin har slagit hårt mot Vasamuseet. Nu varslas personal. Arkivbild.
Coronapandemin har slagit hårt mot Vasamuseet. Nu varslas personal. Arkivbild.
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Regeringens krisstöd räckte inte – nu varslar Statens maritima och transporthistoriska museer, där det intäktsfinansierade Vasamuseet ingår.

Vasamuseet är ett av de museer som fick ta del av det krisstöd på totalt 319 miljoner kronor som offentliggjordes i början av maj.

Men resurstillskottet har inte löst alla problem och enligt Fackförbundet ST:s tidning Publikt ska nu Statens maritima och transporthistoriska museer varsla om uppsägning av 69 anställda. För närvarande har myndigheten omkring 270 tjänster.

”Vi behöver anpassa vår verksamhet efter den nya verklighet som vi står inför på lång sikt, med färre besökare och minskade intäkter. Och därför måste vi, trots stödet, fortsätta med både kostnadsreduceringar och vår process med varsel och uppsägningar”, skriver myndighetens stabschef Jenny Lind i ett mejl till Publikt.

Vilka som kommer sägas upp är inte klart. Men varslet kommer att slå mot samtliga av myndighetens museer. I Statens Maritima och Transporthistoriska museer ingår förutom Vasamuseet även Sjöhistoriska museet i Stockholm, Järnvägsmuseet i Gävle samt Marinmuseum i Karlskrona.

FAKTA

Fakta: Regeringens krisstöd

Den 8 maj offentliggjordes ett tillfälligt stöd på 319 miljoner kronor, på förslag av regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, som berörde Skansen, Nordiska museet, Dramaten, Vasamuseet, Operan och andra statligt finansierade kulturinstitutioner.

Syftet är att hjälpa de berörda institutionerna att överleva krisen och säkerställa att kulturliv och kulturarv fortsatt kan bevaras, utvecklas och vara tillgängligt när verksamheterna åter öppnas.

Inrikes

46 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Ytterligare 46 personer som smittats av coronaviruset har rapporterats döda i Sverige.
Ytterligare 46 personer som smittats av coronaviruset har rapporterats döda i Sverige.
Fotograf: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare 46 personer som smittats av coronaviruset har rapporterats döda i Sverige. Dödssiffran stiger därmed till 4 266 personer, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Sedan utbrottet startade har totalt 35 727 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 032 personer har fått eller får intensivvård.

Personligt

Höll ett högt tempo i alla lägen

Erik Holmström blev 94 år gammal.
Fotograf: Privat
Personligt
Personligt Typografen och tidigare fotbollsspelaren Erik Holmström, Trelleborg, har gått bort vid en ålder av 94 år.

Första gången jag träffade Erik var den 1 juli 1967. Trelleborgs Allehanda skulle utöka sin sportredaktion och jag hade fått en förfrågan om intresse fanns.

När jag dök upp på redaktionen fick Erik uppgiften att visa mig runt och informera om sportutbudet. Vi gick till Billings kondis, där vi i lugn och ro kunde prata idrott.

Det tog inte lång tid innan Erik själv var inne på sin karriär. Första A-lagsmatchen var mot Svedala i DM 7 maj 1944, första målet gjordes mot Landora BK i serien och vinst med 7—0. Veckan efter blev det förlust med samma siffror mot Klippan. En 16-åring gjorde debut hos motståndarna, nämligen Hasse Persson.

Snabb och svårstoppad

Erik fick också spela med flera bra spelare. Prawitz Öberg lämnade 1952 för MFF. Arne ”Bananen” Andersson försvann till IFK Malmö när de gick upp i allsvenskan, samt Ingmar Tillberg.

1955 började Eriks fotbollskarriär ta slut. Han fick dock vara med i derbyt mot IFK Malmö inför 2 411 åskådare, förlust 2-3.

Erik fick uppleva ett par fina IFK-år på sluttampen. 1949/50 vann IFK div IV, vann trean året efter och blev sexa 1951/52 i div II.

Erik var snabb och svårstoppad och en fantastisk passningsspelare. ”Bananen” gjorde fem mål i en match och Erik svarade för samtliga passningar.

Erik spelade 316 A-matcher och just nu räcker detta till en 17;e plats i IFK eliten.

När Erik lade bollskorna på hyllan blev han tränare i Beddinge IF i två omgångar och även juniortränare i IFK.

Ibland hjälpte han tidningens korplag, men inte så ofta. Han ville inte ha skador på benen. I sin sista match satte han en avgörande straff i slutminuten, 48 år gammal.

Höll ett högt tempo

Den 7 oktober 1940 började Erik som 14-åring på boktryckeriet på tidningen, där han var kvar till pensioneringen. Även därefter fortsatte han att hjälpa Trelleborgs Allehanda med diverse arbetsuppgifter, till exempel arkivering av tidningar.

Erik höll ett högt tempo i alla lägen, han tog tvåtimmars promenader med sin rullator tills hälsan satte stopp. Tyvärr var olyckan framme i hans lägenhet på Östergården, en spricka i lårbenshalsen med operation var svår att återhämta sig efter. Han blev aldrig riktigt bra.

Glädjestunder för Erik var när han fick umgås med sina tre barnbarn.

Erik somnade in i sin lägenhet den 13 maj 2020, 94 år gammal.

Tack för alla trevliga stunder!

Rune S Pehrsson, fd sportchef Trelleborgs Allehanda

Läsarens egen bild

Läsarens egen bild

En liten pilfinksunge.
Fotograf: Annika Lavin Johansson
Personligt
Personligt

Nu kvittrar det mycket i trädgården. Riktigt kul var det när jag fick se en pilfinksunge i äppelträdet idag. Den glänsande staren satte sig också så fint mitt emellan alla äppelblommorna.

Det skriver Annika Lavin Johansson i Hässleholm, som skickat in bilderna.

En sjungande stare.
Fotograf: Annika Lavin Johansson

Utrikes

Peking: Ny Hongkong-lag ska komma snabbt

En vakt utanför folkkongressen i Peking.
En vakt utanför folkkongressen i Peking.
Fotograf: Roman Pilipey/pool/AP/TT
Utrikes
Utrikes En omstridd ny säkerhetslag för Hongkong ska tas fram skyndsamt, enligt Kinas folkkongress. Torsdagens omröstning i Peking väntas skärpa spänningarna både i Hongkong, där läget redan är mycket nervöst, och gentemot USA.

Folkkongressen i Peking gav under årets mötes sista dag sitt stöd till säkerhetslagen, som i preliminär form lagts fram i parlamentet i Hongkong. Det gröna ljuset från Peking innebär att lagen ska fortsätta behandlas, vilket tros innebära att den läggs fram och kan träda i kraft före valet i Hongkong i höst.

Omröstningarna i folkkongressen ses ofta som rena formaliteter. Siffrorna på torsdagen var dock enligt nyhetsbyråer inte helt enhälliga – 2 878 röster för, 1 emot och 6 som avstod. Men vem som röstade emot framgår inte.

Lagen är alltså långt ifrån klar, men enligt ett utkast ska den bland annat låta säkerhets- och underrättelseorgan från övriga Kina arbeta öppet i Hongkong. Demokrativänner ser det som ett farligt tecken på att Hongkongs oberoende inom Kina minskar.

Ruttet debattinlägg

Samtidigt tar Hongkongs parlament upp ett annat kontroversiellt förslag, ett förbud mot att vanära Kinas nationalsång. Under torsdagens session gick det så hett till att förhandlingarna ajournerades flera gånger. Vid ett tillfälle kom den demokrativänlige ledamoten Ted Hui Chi-Fung in med en stor, stinkande påse, vars innehåll tappades på golvet när vakter försökte stoppa honom.

Efteråt sade Ted Hui att avsikten hade varit att med hjälp av ruttnande växter illustrera Hongkongs förfall.

– Det som ruttnar är "ett land, två system", det som ruttnar är rättssamhället, sade han till medier.

De planerade förändringarna ledde i onsdags till demonstrationer och stort polispådrag med enligt vissa uppgifter upp emot 10 000 poliser på gatorna. Minst 360 demonstranter greps. Även på torsdagen var läget spänt på gatorna.

Kinas premiärminister Li Keqiang försäkrade dock på folkkongressen att "ett land, två system" fortsätter att gälla, och att de nya lagarna ska hjälpa snarare än stjälpa stabilitet och välstånd.

Trump bestämmer

Men ur internationellt perspektiv väcker de om inte annat frågetecken kring Hongkongs status som asiatiskt finansnav, när utländska företag undrar om de kan lita på rättssamhället i staden. Till den bilden hör att USA hotar att dra in de handelsrättigheter som Hongkong åtnjuter.

Regeringen i Washington har kommit fram till att Hongkong inte fått behålla tillräckligt mycket självbestämmande i Kina för att uppfylla en lag från i fjol om gynnsamma handelsvillkor med USA.

Det är nu upp till president Donald Trump att bestämma om Hongkong förlorar alla, eller delar av, sina handelsprivilegier.

Brandkårspersonal kontrollerar att resterna av de ruttna växterna inte är farliga.
Brandkårspersonal kontrollerar att resterna av de ruttna växterna inte är farliga.
Fotograf: Vincent Yu/AP/TT
Polis runt en demonstrant i stadsdelen Central i Hongkong på onsdagen.
Polis runt en demonstrant i stadsdelen Central i Hongkong på onsdagen.
Fotograf: Kin Cheung/AP/TT
Ted Hui Chi-Fung (i skjorta i mitten) omringad av vakter i Hongkongs parlament. Där bakom skymtas de ruttna växterna.
Ted Hui Chi-Fung (i skjorta i mitten) omringad av vakter i Hongkongs parlament. Där bakom skymtas de ruttna växterna.
Fotograf: AP
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Ekonomi

Stänger Barcelonafabrik – miljarder upp i rök

Arbetare bränner bildäck i protest mot Nissans beslut att stänga fabriken i Barcelona.
Arbetare bränner bildäck i protest mot Nissans beslut att stänga fabriken i Barcelona.
Fotograf: Emilio Morenatti/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Japanska Nissan stänger sin fabrik i Barcelona, Spanien där cirka 3 000 jobbar i dag.

Samtidigt meddelar biljätten att det blev en förlust för det gångna helåret, vars räkenskapsår avslutades i mars, på motsvarande 60 miljarder kronor, den första förlusten på över ett decennium. Under året före blev det en vinst på närmare 30 miljarder kronor.

Sport

Så gör andra idrotter om fotbollen får starta

Friidrotten hoppas på klartecken för lokala tävlingar. Arkivbild.
Friidrotten hoppas på klartecken för lokala tävlingar. Arkivbild.
Fotograf: Pavel Koubek/TT
Sport
Sport Elitfotbollen tror och hoppas på lättade restriktioner när Folkhälsomyndigheten i morgon uppdaterar riktlinjerna för senioridrotten.
Andra idrotter är inte lika förhoppningsfulla.
– Det finns ett sug efter att få tävla på alla nivåer, men sedan tror jag inte det är realistiskt att tro att man tillåter fullskaliga tävlingar, säger simförbundets förbundschef Mikael Jansson.

Om tävlingsförbudet för seniorer hävs ser representanter för de idrotter TT talat med två nödvändiga lättnader för att redan i sommar komma i gång med tävlingar.

+ Möjlighet att resa längre än den nuvarande rekommendationen på två timmar.

+ Tillåtelse att vara fler än 50 personer samlade.

– En golfbana är 100-120 hektar och vi hoppas, precis som Riksidrottsförbundet också tycker, att det görs en bedömning av hur idrotten utövas. Det är en viss skillnad på golf och brottning, till exempel, säger Gunnar Håkansson, golfförbundets generalsekreterare, angående begräsningen på 50 personer:

– Det är oerhört sällan man ens är i närheten av någon annan. Vi kan sätta upp en golftävling väldigt säkert, utan samling och prisutdelning.

Golfen har sedan tidigare stoppat tävlingar fram till sista juni.

– Kommer man i gång med tävlingar på elitnivå så kan våra bästa proffs – ja, kanske inte Henrik Stenson men spelare från Europatouren – mycket väl dyka upp i våra svenska tourtävlingar. Problemet är att du inte får ta in någon publik, säger Håkansson.

"Tyvärr inte realistiskt"

Simförbundets Mikael Jansson tror inte på vanliga tävlingar i sommar.

– Då kommer man in på resor och hur många man får samlas och det är väl tyvärr inte realistiskt, känner jag. Europeiska simförbundet har gjort en enkät bland förbunden och vi kan konstatera att i Sverige sticker vi ut, vi har bäst förutsättningar av alla just nu.

TT: Hur långt fram är tävlingar inställda?

– Nationellt kan vi vara lite mer snabbfotade, internationellt så är alla mästerskap inställda det här året. Jag utesluter inte att vi skulle kunna ha ett kortbane-SM i november. Bassängsimningen är nog körd för sommaren, öppet vatten vet vi inte riktigt, simhopp, konstsim och vattenpolo är generellt mindre. Där kanske vi skulle kunna hitta på något, beroende på antal och resor, säger Jansson.

Inte heller friidrotten har några större förhoppningar om klartecken för nationella tävlingar:

– Jag hoppas att vi kan få ett besked som bygger på möjligheten att ha en tävlingsverksamhet för vuxna. Som individuell idrott är det viktigaste att vi kan tävla på ganska lokal nivå överhuvudtaget. Vi har respekt för att det inte blir som vanligt, utan i en småskalig verksamhet med lokal profil, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Tveksamt med SM

Ridsporten planerar att arrangera SM i hoppning i Falsterbo 11–16 augusti, men kan komma i gång med nationella seniorhoppningar innan dess, redan om en månad.

– För att SM ska kunna genomföras måste först och främst 500 personer kunna samlas, som det var tidigare. Ska vi ha ett SM måste man ha rätt att komma från hela landet. Finns det reserestriktioner känns det svårt att genomföra ett rättvist SM, säger Jonas Holmberg, ordförande i ridsportförbundets hoppkommitté.

– Det skulle kunna vara möjligt att ha seniortävlingar inom gränsen på 50 personer. En vuxen ryttare behöver färre medhjälpare, kan köra bilen själv och så vidare.

TT: Hur ser ni på de allmänna restriktionerna och deras påverkan på ridsporten?

– Någonstans tror jag att vi får lita på myndigheterna och att de fattar kloka beslut. Jag har valt att inte ha någon riktig åsikt. Vi har kompetent folk i Sverige som kan fatta de här besluten. Jag tror och tycker också att efterhand som det kommer i gång i övriga europeiska länder så bör vi nog kunna följa med. Då ser jag det ur den sportsliga synvinkeln, att vi inte ska hamna på efterkälken.

Tror inte på elitspeedway

Håkan Leeman, ordförande för Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet (Svemo), säger att man hittills har stoppat all tävlingsverksamhet, även på barn- och ungdomsnivå då de tävlingarna innefattar många vuxna.

– Om Folkhälsomyndigheten generellt sett tillåter senioridrott så blir det ganska lätt för oss. Samtidigt handlar det fortfarande om att leva upp till vissa andra bitar, det vill säga 50-personersregeln, minimerandet av resor och annat.

– Om inte beskedet är att man helt släpper på 50-personersregeln, och det är det väl ingen som tror, så tror jag att elitserien i speedwayen fortfarande inte kommer att kunna köra i gång. Jag ser det som omöjligt när man i vanliga fall har publiksnitt på strax under 3 000.

Däremot tror han att många av Svemos övriga sporter kan komma i gång om man börjar tillåta tävlingar på seniornivå.

– När det gäller själva tävlingsutförandet är det väldigt säkra sporter, folk har hjälm med visir och skinnkläder och handskar och allting. Smittspridningen under själva tävlingsmomentet är ganska liten. Om man också kan begränsa smittspridningen utanför själva tävlingsbanan, och det är väl hyggligt lätt skulle jag säga, så tror jag att det öppnar upp för de flesta av våra sporter, specifikt motocross och enduro som utövarmässigt är våra största sporter. Men man får hitta kreativa sätt att se till så att man inte är mer än 50 personer på plats.

– Den stora begränsningen för våra övriga sporter är nog resebegränsningen på max två timmar. Då kan det bli lite svårt att till exempel genomföra ett SM, säger Håkan Leeman.

Henrik Skiöld/TT

Göran Sundberg/TT

Carl Göransson/TT

Lasse Mannheimer/TT

Skåne

14.00: Folkhälsomyndigheten håller presskonferens

Skåne
Live-TV Folkhälsomyndigheten håller presskonferens.
NÄSTA ARTIKEL