Annons

Planerar starta en friskola i Visseltofta

Osby • Publicerad 28 augusti 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

– Vi inom projektgruppen ska träffas tisdag kväll (läs ikväll) och prata igenom hur stort intresset är, säger Joakim Gullberg, en av de aktiva i projektgruppen.

Underlaget fås bland annat genom en enkätundersökning som finns att besvara på Wisseltofta byalaget vänners hemsida.

Annons

Frågor som ställs rör bland boendeort, hur många barn som finns i familjen, vilken inriktning man tycker skolan ska ha: natur, kultur, språk, miljö och teknik, om man kan tänka sig att placera barnen på friskolan och om det finns intresse för ett engagemang i en uppstartsfas.

Projektgruppen som arbetar med att undersöka möjligheter för en friskoleetablering och har säkrat hjälp av LRF, Osby, styrelse och ledning för Virestad Friskola och från Riksorganisationen Hela Sverige Ska Leva.

Nu uppmanas medborgare, föräldrar och blivande föräldrar att ansluta sig till intressegruppen med visionen att skapa en hållbar och förnybar skola från F-sjätte klass för Visseltofta och de omgivande byarna. En skola som visionärt ”ska baseras på humanistiska idéer där barnet inte begränsas av skolans fyra väggar”.

– Vi kan inte säga så mycket om intresset och om det ska kunna genomdrivas, men vi hoppas förstås att det ska gå, fortsätter Joakim Gullberg.

Enkäten lades ut strax före semestrarna och det är nu det verkliga jobbet börjar, menar han.

– Det är en lång process med ett grundligt arbete framöver. Och en eventuell start kan det inte bli förrän höstterminen allra tidigast 2021, kanske till och med 2022.

– Elevunderlaget ser framöver positivt ut om man går efter kommunens beräkningar, fortsätter Gullberg.

– Inom en ganska kort tidsperiod kan vi komma upp i ett 30-tal elever. Och blir det en skola här räknar vi med ett ganska stort upptagningsområde.

Pål Nilsson, ordförande i Kristdemokraterna, Osby lyckönskar initiativtagarna.

– Jag skulle gärna se flera olika skolor med olika profil i vår kommun. Vi människor är olika och har olika intressen, förutsättningar och så vidare och därför är mångfald viktigt, säger han.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons