Annons

Guld i gröna skogar i Göinge

Häss­le­holm Priset per ku­bik­me­ter skog har ald­rig varit högre i söd­ra Sverige. Per-Arne och Son­ja Tullsson i Rö­inge har ny­li­gen sålt sin skog och de är mer än nöjda över af­fären.
Hässleholm • Publicerad 31 augusti 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

– Ge­nom­snitts­priset har ald­rig legat över 700 kro­nor per skogs­ku­bik­me­ter, be­rät­tar Johan Herr­lin som är skogs­mäs­ta­re och fas­tig­hets­mäk­la­re på LRF Konsult.

Han visar ett dia­gram som av­slö­jar att ge­nom­snitts­priset i söd­ra Sverige ef­ter första halv­året ligger på inte mind­re än 707 kro­nor per skogskubik. Så högt har det inte varit ti­digare i LRF Kon­sults sta­ti­stik.

Annons

Per-Arne och Son­ja Tullsson har ny­li­gen sålt cir­ka 25 hek­tar skog.

För ett an­tal år se­dan visade kommunen in­tres­se för att köpa skogen och tanken var att det skulle bli af­fär. Läns­sty­rel­sen la sig där­emot emot köpet efter­som man var rädd att om­rå­det skulle be­byggas.

För paret Tullsson var detta en ren eko­no­misk lyc­ko­träff. När skogen lades ut på den öppna mark­naden blev det slut­li­gen af­fär med gran­nen. Och detta till ett helt an­nat pris än vad kommunen er­bjöd.

Kan­ske inte så ovän­tat att det var skogs­ä­ga­ren in­till som köpte, efter­som kö­pa­ren av skog i två fall av tre just är en granne.

– De har re­dan ma­skiner, kun­skap och har of­tast lättare att fi­nan­siera ett köp, för­klarar Johan Herr­lin.

Per-Arne Tullsson ser nöjd ut. Med ål­derns rätt kan han lämna skogs­ar­be­tet bak­om sig och ingen av de tre döt­trarna är in­tres­se­rade av att driva skogs­bruk. An­nars har gården och skogen gått i arv i sex ge­ne­ra­tioner.

En titt på skogs­priserna visar att det inte varit en lika bra pris­ut­veck­ling i hela landet.

Tittar man på det första halv­året där ge­nom­snitts­priset i söd­ra Sverige ligger på 707 kro­nor per skogs­ku­bik­me­ter, ligger mot­sva­ran­de pris i nor­ra Sverige på 265 kro­nor och i mel­lers­ta Sverige på 435 kro­nor.

Även när man ser på pris­ut­veck­lingen un­der de senaste tio åren är skill­naden stor. I söd­ra Sverige har priserna ökat 37 pro­cent me­dan de i nor­ra Sverige minskat med 12 pro­cent. I mel­lers­ta Sverige ser vi en svag ök­ning på 3 pro­cent.

An­led­ningen till skill­naderna i landet be­ror bland an­nat på dyrare frakt i norr samt fär­re kö­pa­re och att skogen där växer säm­re. Johan Herr­lin be­rät­tar att träden växer tre gånger fortare i söd­ra Sverige jäm­fört med i de nor­ra delarna.

Annons

– Pris­ök­ningen be­ror bland an­nat på hög­kon­junk­turen, den låga rän­tan, det stora in­tres­set och att jord och skog har varit en sta­bil in­ves­te­ring och sä­ker placering.

Oros­molnen på him­len stavas bland an­nat gran­bark­bor­re, Brexit och Donald Trump.

Världs­lä­get på­verkar den svenska skogs­när­ingen i hög grad. Den stora ex­porten kan komma att på­verkas av tullar när det gäller ex­em­pel­vis Stor­bri­tan­ni­en och vem vet vad Trump har i bak­fic­kan.

Paret Tullssons skog är där­emot såld i vad man kan säga ”helt rätt tid”. De har lagt oron för stormar, in­sekter och ny­plan­ter­ing bak­om sig, men Per-Arne kan fort­fa­ran­de ägna sig åt sitt stora in­tres­se att plocka bär och svamp. Och som den skogs­man han varit, så vet han var dessa finns.

bild 1/3
Ur Norra Skåne den 10 augusti 2019.
Per-Arne och Sonja Tullsson i Röinge har sålt sin skog. Priserna är rekordhöga.
Henrik Nilsson, Agnes Andersson och Johan Herrlin från LRF konsult känner väl till marknaden på skogsfastigheter i landet. Foto: Helén Fingalsson
Ur Norra Skåne den 10 augusti 2019.
Per-Arne och Sonja Tullsson i Röinge har sålt sin skog. Priserna är rekordhöga.
He­lén Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons