Foto: Martin Meissner/AP

Tysk modefotograf är död

Den tyske modofotografen och regissören Peter Lindbergh, har avlidit i en ålder av 74 år.
Han utbildades vid Berlin Academy of fine arts och liftade sedan till Arles i Vincent van Goghs fotspår. Det var hans stora idol och genom att gå i hans fotspår ville han få inspiration i sitt eget skapande. Därefter fortsatte han genom Spanien till Marocko, en resa som tog honom två år.
Tillbaka i Tyskland studerade han konst vid College of art i Krefeld.
1989 fotograferade han de unga fotomodellerna Linda Evangelista, Naomi Campbell, Tatjana Patitz, Cindy Crawford och Christy Turlington tillsammans för brittiska Vogue.
Peter Lindbergs första bok, 10 Woman kom ut 1996. Det blev flera filmen och dokumentärer, som Models The Film (1991), som belönades med Bästa dokumentär vid Toronto international film festival 2000. Andra filmer var Inner voices (1999) och Everywhere att once (2008).
Han fotograferade filmposters för bland annat The hunger (1983) och Talk to her (2002). Det blev många omslag till musikalbum, som Tina Turners The best (1989), Jane Birklins Quoi (1985) och Foreign affair (1990).
Hans utställningar har kunnat ses över hela världen, som utställningen Models as muse på The Metropolitan museum, The unknown and images of woman i Zagreb, Vogue like a painting i Madrid och A different vision on fashion photography i Rotterdam.
Ett av hans sista jobb var för brittiska Vogue, då han fotograferade Hollywoodstjärnor som Jane Fonda och Salma Hayes men även klimataktivisten Greta Thunberg.