Annons

Vacker dag i stenens tecken

HÄGGHULT Föreningen Svarta Bergen firade 25 år med att anordna Stendagen.
Osby • Publicerad 7 september 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Stendagen anordnades under lördagen och den här gången stod lite extra firande på agendan. Den ideella föreningen Svarta Bergen, som driver turistmagneten utanför Lönsboda, fyller nämligen 25 år.

– Föreningen mår bra. Vi har haft en ökning när det gäller restaurangen och vi försöker lägga till något nytt varje år. Närmast blir det nog ett nytt konstverk, säger Arvidsson.

Annons

Guidade turer, åkturer med flotten M/S Klas-Bertil, mat och knallar som rimmar väl med den klassiska verksamheten – det var vad som stod på programmet i det vackra sensommarvädret på lördagen.

Tre av föreningens styrelsemedlemmar – ordförande Arvidsson samt Bertil Svensson och Anders Björnsson – tog med Norra Skåne på en rundvandring på området. Efter en smaskig kolbulle (serverad av Jimmy Ekborg) visades smedjan och det gamla maskinhuset upp.

I smedjan demonstrerade smeden Ingvar Eriksson hantverket – och det var knökfullt inne i byggnaden. Många besökare var intresserade av vad guiden hade att berätta och vad Eriksson hade att visa.

– Smedjan hade stor betydelse i stenbrotten förr, säger Eriksson, som kommer från Häradsbäck, men gästade Hägghult under Stendagen.

Anders Björnsson, som själv jobbat i stenbrottet, informerade om maskinhuset och hur arbetet utfördes.

Avslutningsvis traskade vi ner till flotten som tog med besökare ut på rofyllda och mäktiga turer i det vattenfyllda stenbrottet. Staffan Olsson, Helén Lannefors, Sven Bramstorp, Ingrid Jönsson, Bertil Jönsson och Hans Persson bor alla i södra Skåne, men de tillbringade lördagen i Hägghult och åkte med dagens flottkapten Erik Nilsson ut på det upp till 90 meter djupa vattnet.

– Det är jag som har tagit hit dem. Jag har en skogsfastighet här i bygden, säger Hans Persson.

Det var en uppsluppen och förväntansfull grupp som tog på sig flytvästar och gick ombord på flotten.

– Det här ska bli spännande, konstaterade de innan flotten gled iväg.

När Norra Skåne kom till Hägghult strax efter lunch hade över 300 besökare redan anlänt.

Annons

– Och då återstår halva dagen, säger Joakim Arvidsson nöjt.

Vad är det som driver er i föreningen?

– Det här är ett kulturarv som jag tycker man ska bevara. Jag är pensionär nu och det är roligt att ha något att syssla med, säger Bertil Svensson.

– Och en sådan här dag blir man ju stolt när man ser det här.

För Anders Björnsson känns det naturligt att engagera sig i Svarta Bergen.

– Jag jobbade ju här och har varit stenarbetare i 20 år. Detta är något jag känner för, säger han.

Lönsbodaprofilen Jimmy Ekborg (centerpartistisk politiker, centrumledare med mera) var tidigare med i Svarta Bergens styrelse och han pekar på hur Svarta Bergen ökar kommunens attraktionskraft som besöksmål.

– För turismen är det här jättebra, säger Ekborg.

bild 1/8
Joakim Arvidsson, ordförande i föreningen Svarta Bergen.
Stendagen firades i Svarta Bergen. Staffan Olsson, Helén Lanneford, Sven Bramstorp, Ingrid Jönsson, Bertil Jönsson och Hans Persson tog en tur med flotten, som kördes av Erik Nilsson.
Anders Björnsson, Bertil Svensson och ordföranden Joakim Arvidsson i föreningen Svarta Bergens styrelse.
Staffan Olsson, Helén Lanneford, Sven Bramstorp, Ingrid Jönsson, Bertil Jönsson och Hans Persson tog en tur med flotten, som kördes av Erik Nilsson.
Staffan Olsson, Helén Lanneford, Sven Bramstorp, Ingrid Jönsson, Bertil Jönsson och Hans Persson tog en tur med flotten, som kördes av Erik Nilsson.
Smeden Ingvar Eriksson från Häradsbäck var på plats för att jobba i den gamla smedjan och berätta om sitt yrke.
Stendagen i Svarta Bergen.
Hägghults stenbrott.
Joakim Arvidsson, ordförande i föreningen Svarta Bergen.
Stendagen firades i Svarta Bergen. Staffan Olsson, Helén Lanneford, Sven Bramstorp, Ingrid Jönsson, Bertil Jönsson och Hans Persson tog en tur med flotten, som kördes av Erik Nilsson.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons