Annons

Stöd idrott för äldre

opinion Människor lever längre och längre och är mer alerta långt upp i åldrarna.
Opinion • Publicerad 9 september 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Träning och idrott gör äldre friskare. Foto: TT
Träning och idrott gör äldre friskare. Foto: TT

Människor lever längre och längre och är mer alerta långt upp i åldrarna. Den stora gruppen 40-talister blir en stor utmaning för vård- och omsorgssektorn i takt med att de blir allt äldre. Då krävs det att politiker och planerare tänker i nya banor. Den nya tidens äldre kräver att få fortsätta leva ett aktivt liv så länge de orkar. Genom att underlätta det kan människor håll sig friska längre upp i åren och därmed bli en mindre kostnadspost för samhället.

Annons

Kan inte äldre betala själva för sin träning, undrar kanske någon. Det kan självklart många, men liksom hos många andra grupper i samhället är inkomsterna inte lika höga för alla. Ett statligt stöd skulle kunna användas till att hitta fler mötesplatser och anläggningar att på dagtid kunna ägna sig åt fysisk aktivitet.

Förutom den vardagliga motionen borde vissa grupper kunna få utlopp för sin tävlingsinstinkt genom att det ordnas fler mästerskap för äldre. Det finns visserligen veteran-VM i flera sporter, men den lägsta åldern är ofta satt lite för lågt, ofta redan i yngre medelåldern, för den som är i 80-årsåldern och är sugen på att tävla.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons