Annons

Regionmuseet med i nödrop till staten

kristianstad Nedskärningar väntar på flera av Sveriges länsmuseer nästa år. Grundfinansieringen är inte säkerställd. Regionmuseet i Kristianstad deltar i Länsmuseernas nödrop till staten och kulturdepartementet om hjälp.
Publicerad 11 september 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Regionmuseet i Kristianstad har ekonomiska problem. Bidragen från regionen och kommunen skrivs inte upp. På sikt kan personal komma att sägas upp.                                          Arkivbild.
Regionmuseet i Kristianstad har ekonomiska problem. Bidragen från regionen och kommunen skrivs inte upp. På sikt kan personal komma att sägas upp. Arkivbild.

– Säkerställs inte grundfinansieringen står länsmuseerna inför ett mycket allvarligt läge. Förutom uppsägningar riskerar museernas samlingar av historiska föremål och byggnader inte få den vård och det skydd som krävs. Jag överdriver inte om jag påstår att vårt kulturarv på många håll hotas att bli förstört för kommande generationer, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd.

Regionmuseet i Kristianstads chef, Anna Hansen är bekymrad:

Annons

Länsmuseernas samarbetsråd, som är Länsmuseernas nationella branschorganisation, har

Länsmuseernas samarbetsråd menar att det krävs en tydligare strategi från statens sida för de regionala museerna. Myndigheten för kulturanalys bör därför få i uppdrag att analysera länsmuseernas situation och framtidsutsikter.

– Vi har stora framtidsmöjligheter. Våra museer är snabbfotade kulturaktörer som finns över i hela landet. Vi ser en stor potential hos våra medlemmar att verkligen utgöra Sveriges mest spännande arena för kultur- och samhällsfrågor. Som vi ser oss själva är länsmuseerna en samhällsresurs som verkligen bidrar till fördjupad kunskap och ett öppet och demokratiskt samtal, men att vi skulle vilja och kunna bidra så mycket mer, säger Jonas Hellberg.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons