Annons

Till­ba­ka till C-rötterna

Opinion Programmet för den kommande Centerstämmanvisar att de liber­ta­rianska (ny­li­be­rala) ström­ningarna inom Cen­tern, som ledde fram till det hårt kri­ti­serade idé­pro­gram­för­sla­get års­skif­tet 2012/13, nu är bort­so­pade. Med de här pro­grammen har par­tiet åter­funnit sina rötter.
Opinion • Publicerad 11 september 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Om två vec­kor öppnar C-le­da­ren An­nie Lööf par­tiets riks­stäm­ma, den här gången i Karl­stad.

Förr hölls all­tid cen­ter­stäm­mor­na vec­kan före midsommar var­je år, när det kun­de för­väntas vac­ker vä­der, i en bygd där Stock­holms po­li­tiska re­por­trar och le­dar­skri­benter tro­li­gen ald­rig varit ti­digare. Nu är par­tiets stäm­mor som alla andra, sett till formerna.

Annons

Ändå lär det bli en spännande stämma. Ut­ö­ver det in­for­mella snacket om ja­nu­a­ri­av­talets möj­lig­heter ska om­buden dis­ku­tera fem pro­gram­skrifter.

Så­väl äm­nes­valet för pro­grammen som in­ne­hållet visar att de liber­ta­rianska (ny­li­be­rala) ström­ningarna inom Cen­tern, som ledde fram till det hårt kri­ti­serade idé­pro­gram­för­sla­get års­skif­tet 2012/13, nu är helt bort­so­pade. Med de här pro­grammen har par­tiet tyd­ligt åter­funnit sina rötter.

I mil­jö- och kli­mat­pro­grammet avvisas kärn­kraften som en fram­ti­da ener­gi­käl­la, nu dock främst av eko­no­miska skäl, efter­som stora stat­liga sub­ven­tioner skulle krävas om inte el­priserna skulle mer än för­dubblas.

Särskilt vik­tig för Cen­ter­par­ti­et är att kli­mat­nytta glo­balt kan ge miljövinster lo­kalt. De lo­kala in­tres­sena ge­nom­syrar alla pro­grammen.

Det gäller na­tur­ligt­vis inte minst lands­bygds­pro­grammet som vill visa att Cen­ter­par­ti­et är det par­ti som verk­li­gen slår vakt om lands­bygdens möj­lig­heter och dem som bor där. Stärkt ägan­de­rätt för skogs­ä­ga­re, ga­ran­terad kon­tant­för­sörj­ning i hela landet, upp­luck­rat strand­skydd och av­reg­ler­ing för att un­der­lätta verk­sam­heter på lands­bygden ska ge bättre för­ut­sätt­ningar – lik­som för­stärkt skat­te­ut­jäm­ning och ökade stats­bi­drag till kom­munerna.

I det eko­no­miska pro­grammet är det mest in­tres­santa öpp­ningen för höjd fas­tig­hets­av­gift (-skatt), vilket skulle in­ne­bära att mång­mil­jon­vil­lorna i stor­städerna skulle få högre skatt och där­med ge större rätt­vi­sa.

Skol­pro­grammet in­ne­bär att Cen­ter­par­ti­et för­söker höja sin svaga pro­fil på om­rå­det. Ett tyd­ligt av­stånds­ta­gan­de från det hög­ljudda kravet från Lä­ra­rnas Riksförbund, upp­bac­kat av den ovan­liga ko­a­li­tionen L, SD, V, på för­stat­li­gan­de av sko­lan saknas dock. Att över­föra an­svaret för gym­na­sie­sko­lan till re­gi­onerna ris­kerar att leda till fär­re och större sko­lor, vilket stämmer då­ligt med Cen­terns po­li­tik i öv­rigt.

I öv­rigt kan särskilt noteras att par­tiet in­ser att obe­hö­riga lä­ra­re kommer att finnas länge och att de där­för be­höver stöd och upp­back­ning, inte för­dö­man­de.

Pro­grammet om vård och om­sorg har tagits fram un­der led­ning av nya Skåneriksdagsledamoten Sofia Nilsson, med er­fa­ren­heter som sjuk­skö­ters­ka och kom­mun­po­li­ti­ker.

I pro­grammet sägs klart nej till för­stat­li­gan­de av sjuk­vården, men mer lik­vär­diga av­gifter bör re­gi­onerna ändå sträva ef­ter.

Annons

Det vik­tigaste för­sla­get är att ned­lägg­nings­vågen av BB måste stoppas. Istäl­let ska barn­mor­skor kun­na leda ”födestuer” ef­ter norsk mo­dell. När­het till BB/barn­mor­ska är lika vik­tigt för trygg­heten och sä­ker­heten som hög­spe­cia­li­se­rad vård vid alla BB.

På C-stäm­man är det för­sla­get kan­ske det mest kon­tro­ver­si­ella. I öv­rigt utmanas en hel del in­vanda fö­re­ställ­ningar – pre­cis som det ska vara för ett par­ti både vid makten och i op­po­si­ti­on.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons