Annons

Medel till solceller

Opinion Ytterligare medel till solceller presenterades av Centerpartiets Annie Lööf häromdagen.
Opinion • Publicerad 13 september 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Solceller får fortsatt stöd i höstbudgeten. Foto: TT
Solceller får fortsatt stöd i höstbudgeten. Foto: TT

Ytterligare medel till solceller presenterades av Centerpartiets Annie Lööf häromdagen. Det är en del av höstbudgeten och Januariöverenskommelsen tillsammans med socialdemokraterna, miljöpartiet och liberalerna. För 2019 tillförs en halv miljard utöver de pengar som redan funnits i den innevarande budgeten. För 2020 kommer 835 miljoner att gå till stöd till solceller. Eftersom pengarna för 2019 tagit slut är det välkommet med extra medel så att de många som ansökt om stöd nu kan få det.

Stöd till solceller kan sökas av både privatpersoner, bostadsrättsföreningar, företag och offentliga organisationer. Många elbolag, till exempel Kraftringen, satsar på att erbjuda solceller till sina kunder och man hjälper också till att söka om bidraget. Det krävs sällan bygglov, vilket underlättar processen.

Annons

Med tanke på hur enkelt det är att installera och att man tjänar in investeringen relativt snart är det egentligen egendomligt att det ska behövas särskilda stödformer till solceller. Samtidigt är det kanske ett sätt att få osäkra elkonsumenter att våga ta steget att dels få en lägre elkostnad själva och dels vara en del av en hållbar samhällsutveckling. Det är något som människor tidigare inte varit vana att kunna påverka själva.

På sikt vill emellertid Centerpartiet fasa ut bidraget och låta det övergå i det så kallade gröna avdraget av samma typ som RUT- och ROT-avdragen. Det är något som Svensk Solenergi, branschorganisationen, också tycker är en bra idé. Organisationen påtalar också vikten av att satsa på energilagring för att kunna ta tillvara solenergin även molniga dagar. Även här erbjuder energibolagen möjlighet för privatpersoner och andra att köpa ett lagringsbatteri till sina solceller.

Alla mått och steg måste till för att skapa ett hållbart samhälle där fossilfria energisystem tas tillvara. Det är därför bra att Januariöverenskommelsen gör att dessa beslut kommer efter hand.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons