Annons

Nämnd brast i kontroll av personal

Osby • Publicerad 16 september 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Ärendet gäller ett elevboende i Osby kommun där en vuxen brukare bott i en bostad med särskild service för barn eller ungdomar. IVO menar att detta har medfört risker för ungdomarnas säkerhet då verksamheten inte haft kontroll över om den andra brukarens personal varit olämplig.

Nämnden har brustit i att kontrollera registerutdrag inför anställning av personal som utför vissa insatser åt barn med funktionshinder.

Annons

IVO har tidigare inspekterat elevhemmet och konstaterade även då i sitt beslut brist på kontroll av registerutdrag. IVO vidtar i nuläget inte några ytterligare åtgärder med anledning av bristen.

Men myndigheten förutsätter att nämnden vidtar de åtgärder som behövs för att komma till rätta med den påtalade bristen.

IVO kommer också vid nästkommande tillsyn att följa upp hur nämnden säkerställer att liknande brist inte uppstår igen.

Det var den 4 april 2019 som IVO genomförde en oanmäld inspektion vid elevboendet. IVO:s beslut kom den 4 september i år.

Föreståndaren för elevboendet uppger till IVO att situationen var akut.

Den vuxne brukaren, med insatsen personlig assistens. fick bo på boendet under cirka sex månader. Brukaren bodde vid IVO:s inspektionstillfälle inte kvar i boendet.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons