Annons

Tvingad lämna ifrån sig sovande pojke

Hässleholm En familj i Hässleholm som under sex månader fungerat som en nätverksfamilj till en liten pojke fick plötsligt beskedet att de inte godkänts som familjehem. De var tvungna att lämna ifrån sig pojken, bland annat för att de inte ansågs ha ”det lilla extra”.– Vi vill ju inget hellre än ta hand om Kevin, säger de.
Hässleholm • Publicerad 16 september 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Lille Kevin hade bott hos nätverksfamiljen i ett halvår. Under polisövervakning omhändertogs han för att lämnas till en annan familj. Motiveringen var bland annat att nätverksmamman inte hade den energi som krävdes framöver.	Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Lille Kevin hade bott hos nätverksfamiljen i ett halvår. Under polisövervakning omhändertogs han för att lämnas till en annan familj. Motiveringen var bland annat att nätverksmamman inte hade den energi som krävdes framöver. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Marie och Peter sitter vid sitt köksbord i Hässleholm. Saknaden efter lille Kevin är stor.

Annons

Anledningen är enligt kommunens handlingar att Marie inte har den energi som kommer att krävas i framtiden, att familjen saknar kontaktnät, att de har samarbetssvårigheter med socialen och att de saknar det extra stöd som den ”nya familjen” kan erbjuda.

Mamman till pojken har en missbruksproblematik samt psykiska problem vilket gör att hon har svårt att ta hand om pojken.

I maj blir Kevin placerad enligt LVU (lagen om vård av unga) hos Marie och Peter. Senare samma dag kommer beskedet att Kevin ska placeras i ett jourhem. Mamma Emma insisterar att Kevin ska bo hos Marie och Peter vilket det till sist blir.

Annons

Den 31 juli blir Marie, Peter, Emma, Kevin och Emmas pappa kallade till socialförvaltningen.

Annons

Peter berättar att han ibland varit besviken i kontakterna med socialförvaltningen och haft svårt att lita på dem.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons