Annons

Slottschefens tuffa strid

Hässleholm • Publicerad 18 september 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Jens Olsson är slottschef på Hovdala sedan tio år.  – Vi drar in massor med pengar till kommunen samtidigt som vi har krympt vår budget år efter år. Jag vill inte vara med och avveckla Hovdala.                                                                Foto: Stefan Olofson
Jens Olsson är slottschef på Hovdala sedan tio år. – Vi drar in massor med pengar till kommunen samtidigt som vi har krympt vår budget år efter år. Jag vill inte vara med och avveckla Hovdala. Foto: Stefan Olofson

Han blickar ut över vallgraven och parken utanför sitt fönster och konstaterar:

– Går sparförslaget igenom så betyder det otvetydigt konsekvenser för slottets verksamhet. Vi kan inte fortsätta med rikstorneringen, skötseln av trädgården graderas ner och vi får sluta med utställningar, förklarar Jens Olsson.

Annons

Han har presenterat en konsekvensbeskrivning för politikerna av sparförslaget och bjudit in alla partigrupper till dialog med honom på slottet om vad det är som sätts på spel om ekonomin dräneras ytterligare.

Hovdala har elva anställda i nuläget varav tre i arbetsmarknadsåtgärd.

– Verksamheten befinner sig redan på marginalen. Budgeten har krympt år efter år, eftersom vi inte fått kompensation för ökade löne- och driftskostnader. Bara elräkningen ökar med 200 000 kronor i år. Vi borde fått tillskott motsvarande sparsumman för att hålla dagens nivå, säger Jens Olsson.

Hovdala har en omslutning på cirka nio miljoner kronor årligen. Sex miljoner kommer från kommunen och resten från intäkter.

– En besparing på 300 000 kan ju tyckas lite, men eftersom i stort sett hela summan går till löner och skötsel av park och byggnader finns inga marginaler kvar att utveckla verksamheten, som drar hit besökare, ökar skatteintäkter, ger arbetstillfällen via service och konsumtion i närområdet.

Det blir mindre klirr i kassaapparaterna på bensinstationer, hotell, restauranger och annan besöksnäring i närområdet, påpekar Jens Olsson.

– Även vid försiktiga beräkningar handlar det om flera miljoner som verksamheten vid Hovdala skapar omsättning för lokalt men även nationellt och regionalt. Det är detta som jag försöker förklara för beslutsfattarna och allmänheten. Om vi river ner det vi har skapat återverkar det flerfaldigt negativt för de värden som gör kommunen attraktiv för besökare och lockande för företag och nya invånare. Hässleholm behöver stärka sitt varumärke, förklarar Jens Olsson.

Konsekvensen av sparförslaget är färre anställda och slut med utställningar.

– Att sluta med utställningar påverkar Hovdalas ställning som kommunens främsta besöksmål och därmed varumärket Hovdala och Hässleholm, säger Jens Olsson.

Det stora slaget sker mot skötseln av parken.

Annons

– Där tvingas vi dra ner. Den nivå vi har i dag har vi inte nästa år. I avtalet med staten förbinder vi oss att visa slottet och anläggningen för allmänheten, sköta fastigheter och park, säger Jens Olsson.

Han vill inte ha ett slott utan kulturella upplevelser.

– Besparingar betyder att kvarvarande personal får ta större ansvar för det som sparas bort med stress och ohälsa, som följd.

Ett sparargument är att Hovdala klarar sig med färre anställda.

– Vissa politiker påstår det.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons