Greta Pråme. Foto: Privat

Arbetsglädjen smittade av sig

Greta Pråme har avlidit i en ålder av 90 år. Hennes närmaste är halvsyster Kerstin med maken Kjell, svägerskan Siv samt maken Inges brorson Göran med makan Birre och goda vänner.

När jag kommer till Malmö från Närke 1969 blir jag arbetskamrat med Greta Pråme på glasögongrossisten Bausch & Lomb. Greta har ett stort hjärta och det är aldrig långt till skratt, trots långvarig sjukdom. Hon berättar många roliga historier om originella optiker.

Glasbeställningar gjordes telefonledes på den tiden, vilket skapade vänskapliga band och gärna några extra värmande ord, som ingen dator kan förmedla.
Optiker Andersson i Osby ringer troget dagligen, men en snöstormig dag hörds inget. Greta tycker då det är bäst att ringa till Osby. ”Vi är insnöade!” hörs en svag röst. ”Mer än vanligt?” undrar Greta.
En sådan slagkraftig dialog passar ingalunda till ryktbara malmöoptiker som Frid, Hellstam, Buve eller Preisler, där bemötandet är av mer korrekt och högtidlig art. Du-reformen är ej i bruk där ännu.

Historierna kommer ofta i repris från Greta, men vad spelar det för roll, som denna från hennes tid vid Becks optik. En verkstadsoptiker säger en varm sommardag: ”Hej då, nu tar jag cykelsemester”. Ett vykort anländer från Dalarna, men därefter går han upp i rök och kommer aldrig tillbaka….
Gretas arbetsglädje smittar verkligen av sig. Hon har genuina kunskaper om glasögonglas, men har även erfarenheter från läkemedelsbranschen och delar generöst med sig av sina lärdomar till oss medarbetare.
Jag undrar ibland om Greta själv förstod hur omtyckt hon var bland de skånska optikerna.

När barnen växer upp får min familj låna hennes och maken Inges torp i Årröd vid Linderödsåsen. Härlig lantluft och allt vad det innebär tackar man inte nej till. Jag minns, när Inge visar torpet med stor inlevelse och berättar om lantlivets mysterier, som till exempel ett gökurs betydelse!
Hon var även aktiv på Facebook de sista åren, vilket långt ifrån alla är, i Gretas ålder. Jag saknar en mycket god arbetskamrat och vän. Vår vänskap varade över 40 år, efter det vi jobbat sju år tillsammans.