Ylva Johansson. Foto: TT

Röda varningsflaggor

Ylva Johansson godkändes inte i första rundan av förhör i Europaparlamentet för att få posten som EU-kommissionär. Trots detta sade hon sig vara nöjd med resultatet.
Självförtroende i all ära, men det är väl förhoppningsfullt att ta ut segern i förskott. Hon gav tidvis ett vagt intryck under sitt utskottsförhör och svarade svävande på många frågor. Hon formulerade många problem, men gav få lösningar. Kanske har Johansson i förväg fått veta att det kan hända att hon inte blir godkänd med en gång men att en gång i är nästan ingen gång i det här sammanhanget, eftersom även Cecilia Malmström fick bakläxa innan hon blev godkänd.
Men tyvärr gick det inte så bra som Johansson menar. Att tala om en ”holistisk approach” är rejält vagt, liksom att man vill ”lyssna in” medlemsstaterna först i ett EU som splittras av migrationsfrågan. Jobbet handlar om vilka konkreta åtgärder som kan baxas genom alla de europeiska institutionerna.
Förmodligen går Johansson igenom, men man kan undra om hon missade att det faktiskt fanns varningsflaggor. Om hon underskattar hur central flykting- och migrationsfrågan blivit, hur det påverkat förhöret och vilka krav som kommer att ställas på en kommissionär med ansvar för detta blir det svårt. Johansson rör sig inte i samma politiska landskap som Malmström gjorde när hon tillträdde, så det bör hon inte ha som förebild. Det är fullt möjligt att bli refuserad på grund av velighet i migrationsfrågan, eller om MEP:arna inte tror att hon vet vad hon sysslar med, även om det vore ovanligt.
Det kan delvis röra sig 0m blockpolitiskt manövrerande där MEP:ar till höger tar tillfället i akt att trycka till en socialdemokrat. Men då ska man lägga märke till att inte heller Miljöpartiet ville godkänna Johansson.
En skånsk lyssnare kunde oavsett glädja sig åt att Johansson ville ha en återgång till ett Schengenområde utan interna gränskontroller vilket är välkommet för skånsk ekonomi.

Dagens fråga

Lockar Jill Johnson dig att köpa biljett till Torsjö Live?

Loading ... Loading ...