Glimåkra

Hus på 65 kvadratmeter sålt i Glimåkra

Artikel Glimåkra Försäljningen av huset på adressen Glimåkra-Eskilstorp 2056A i Glimåkra är nu klar.

PREMIUM

Försäljningen av huset på adressen Glimåkra-Eskilstorp 2056A i Glimåkra är nu klar. Ny ägare blir Paulina Marie Regina Svensson, 40, tidigare boende på Nedanbäck i Glimåkra som köper fastigheten av Lars Åke och Helena Nicklasson. Huset har en boyta på 65 kvadratmeter. Ägarbytet gjordes i september 2019 och priset blev 400 000 kronor.

Nyligen såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Glimåkra-Eskilstorp 2061. Där blev priset för det 40 kvadratmeter stora huset 230 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Näringsfattiga marker kan gynna biologisk mångfald

TpY6HG7Ae-pu8cHgRNm-eeoAFhU.jpg
Fotograf: Sofia Åström
Hässleholm
Lilla Oberöd/Hovdala Kanske redan nästa vår kan det finnas en slinga för guidade turer i Lilla Oberöd om växter, insekter och andra djur. Just nu görs en inventering på Glada getens marker i hopp om att gynna den natur som redan finns.

Ute på slättlandskapen i Lilla Oberöd har tidningen stämt träff med Collette Coumans som är inhyrd av länsstyrelsen och Henrik Mårtensson från Glada Geten. Med block och penna undersöker de markerna och bollar idéer om vilka åtgärder som behövs förvandla landskapet till en bättre miljö för vildbin.

– Vi är ju helt beroende av pollinatörer, säger Henrik Mårtensson.

Han förklarar hur monojordbruket (där man endast etablerar en gröda) och gifter har gjort det svårare för bina att hitta den mat de behöver. Eftersom pollinatörerna är grundläggande för livsmedelsproduktionen så är det viktigt att skapa eller behålla miljöer där de trivs.

– Bina behöver både nektar och pollen. Nektar för att få socker som energikälla, och pollen för proteiner. Detta behöver de över hela säsongen. Sälg och vitklöver exempelvis blommar tidigt och innehåller mycket nektar och pollen. Ljung och blåklockor blommar senare på sommaren, berättar Collette Coumans.

Bina trivs i miljöer med flera arter av blommande växter. I stora drag kan man säga att det finns bäst förutsättningar för detta i näringsfattiga ogödslade miljöer.

– I näringsfattiga miljöer är det näringen som begränsar växternas förutsättningar, då har vi en miljö där alla växter har en chans att komma upp till ljuset. Men när vi har en näringsrik miljö så blir istället solljus den begränsande faktorn, och några snabbväxande arter kan överskugga och konkurrera bort de andra. Därför får man ofta fler arter i en näringsfattig miljö. Detta gynnar den biologiska mångfalden och vilda bin, berättar Collette Coumans.

Henrik Mårtensson, som själv har varit biodlare i 20 år, har under tiden märkt hur landskapet förändrats på grund av monojordbruket. Honungsbina klarar sig tack vare biodlare, men andra arter har det mycket svårare.

– Det finns så många som 273 arter av bin, ändå är det mycket fokus på honungsbina som de flesta känner till. Det är såklart jättebra att man fokuserar på det. Men jag tycker också att det är viktigt att belysa att hälften av alla bin bor i marken, och många av dem håller på att försvinna, berättar han.

Som en del av projektet ”I vår hage” hoppas nu Glada Geten kunna skapa en bättre miljö för de djur och växter på gårdens marker. Kunskapen som de får från inventeringen ska senare användas för att skapa en slinga.

– Tanken är att vi ska ha en naturinfoplats där man kan läsa om djur och natur. Besökaren ska kunna gå en slinga, där det kommer erbjudas guidade turer och de kan få mer info på vägen.

Henrik Mårtensson hoppas att det kan bli ett bra ställe för skolklasser och andra sällskap för en lärorik utflykt. Han går även i tankar om att anordna workshops där man exempelvis lär sig bygga bihotell, mikromiljöer och andra saker man kan göra hemma.

Just nu ligger projektet på is på grund av pandemin, så de fokuserar istället på att söka pengar och samarbetspartners. Men Henrik Mårtensson hoppas att de kanske kan dra igång ordentligt redan nästa vår.

– Jag tror att det här kan bli ett ställe för folk att åka till för inspiration, säger han.

FAKTA

Vildbin hemma?

– Om du köper ett bihotell i affären, titta noga på storleken på hålen. Många gånger har de bara stora hål. I ett bra bihotell måste det finnas en variation av storlekar. Från så små hål som tre millimeter till så stora som tio millimeter.

– Ha en liten sandhög hemma. Du kan använda vanligt sandlådegrus och lägga det i en solig och varm hörna i trädgården. Den ska var cirka 30 centimeter djup, fri från växtlighet och väldränerad.

– Så eller plantera bivänliga växter i din trädgård.

– Gör ingenting. Det vill säga låt bli att städa i trädgården så mycket för att bevara mångfalden och en trivsam miljö för bina.

Inrikes

Ovissheten inför sommaren skakar Järvsö

Lars Ek Lööv, ägare till Järvsö Bergscykelpark och Järvsö Bergscykelhotell, säger att det känns skakigt, eftersom man inte vet hur sommarsäsongen blir.
Lars Ek Lööv, ägare till Järvsö Bergscykelpark och Järvsö Bergscykelhotell, säger att det känns skakigt, eftersom man inte vet hur sommarsäsongen blir.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes När coronaviruset svepte in efter sportlovet försvann alla bokningar över en natt. Järvsö Bergscykel Park, Järvzoo och flera andra företag inom besöknäringen har inte bara hamnat i en svår ekonomisk situation, de kastades även in i ovisshet inför sommaren.

– Vi har fått låna upp pengar. Det har känts lite skakigt, eftersom vi inte vet hur det blir i sommar. Men efter beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten om att man kan åka upp till två timmar från hemorten känner vi ändå att det är värt att öppna upp i sommar, säger Lars Ek Lööv, ägare till Järvsö Bergscykel Park och ett nyöppnat cykelhotell.

Bergscykelparken, där man kan åka downhill med mountainbike, öppnade för tio år sedan efter det att Lars Ek Lööv och hans söner hade fastnat för bergscykelåkning under en semesterresa i Kanada 2007.

Ställer in jubileum

– Vi skulle ha haft tioårsjubileum i år, men det blir inget. Det känns inte rätt. Det har varit otroligt tufft eftersom allt har avbokats och det är vårt första år med hotellet, säger han.

Lars Ek Lööv är tacksam över Folkhälsomyndighetens strategi.

– Jag är glad över att vara svensk. Vi har kunnat fortsätta leva trots att vi har restriktioner. Det är fantastiskt och det är det som gör att man vågar bita i och fortsätta.

Han visar den 3,5 meter breda liften med sex platser där man lastar cyklar.

– Om man är ett sällskap med fyra personer som åkt bil upp tillsammans kan man ju åka ihop, men om det är någon som kommer ensam kan den åka tillsammans med en annan person som sitter i andra änden av liften.

Anläggningen har sex årsanställda och brukar ta in 35–40 sommarjobbare.

– Men nu vågar jag inte ta in några, säger Lars Ek Lööv.

Alla går och väntar

Järvsö, med 1 500 invånare i byn, har sakta men säkert vuxit som besöksmål. Bara några hundra meter från cykelhotellet på Öjeberget ligger djurparken Järvzoo. Den är öppen som vanligt, men antalet besökare är sedan mitten av mars bara hälften så många som de brukar vara på grund av coronaviruset.

– Det är fortfarande försäsong för oss, men alla konferenser och event är avbokade. Nu går alla och väntar på hur det ska bli i sommar, säger Jens Larsson, vd för Järvzoo som brukar ha ungefär 75 000 besökare per år.

Samtidigt som intäkterna sjunker i takt med antalet besökare är lönelistan oförändrad. Djurparken har 13 helårsarbetare och på sommaren dubbleras personalen.

– Det här är egentligen den bästa pandemiaktiviteten, eftersom djurparken är så stor och utan trängsel. Men vi står inför en stor utmaning att berätta att vi faktiskt har öppet. Pandemin har en hämmande effekt, säger Jens Larsson.

Inställda event

Jens Larsson välkomnar besökare från andra delar av Sverige så länge det sker på ett ansvarsfullt sätt.

– Vi har ställt in alla publika aktiviteter där det kan bli folksamlingar, exempelvis djurinformationer och publika matningar av djuren. Vi drar ner och sparar på det som går men vi kan ju inte stänga ner verksamheten eftersom djuren behöver skötsel oavsett om vi har besökare eller inte.

Från djurparken har man en fin utsikt ner mot byn, där gården Stenegård med besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar ligger bakom kyrkan. Det är en stor anläggning som ägs av Ljusdals kommun.

Stenegård var i början av 1900-talet centrum för Järvsö. På vårar och somrar brukar det myllra av besökare i hantverksbutikerna, gallerierna, Lillbabs museum och vid olika evenemang.

– Allt blir lite annorlunda i år. Alla event är inställda, eftersom folksamlingar med mer än 50 personer inte är tillåtna. Vi sätter säkerheten först, men eftersom vi har en trädgårdspark och totalt 130 000 kvadratmeter hoppas vi att folk ska komma hit och umgås, säger verksamhetschefen Charlotta Netsman.

Petronella Uebel/TT

Emil Brunzell flyger fram på downhillbanan vid Järvsö Bergscykelpark.
Emil Brunzell flyger fram på downhillbanan vid Järvsö Bergscykelpark.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Insektshotellet på Järvzoo i Järvsö är fullbelagt trots coronakrisen.
Insektshotellet på Järvzoo i Järvsö är fullbelagt trots coronakrisen.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
'Allt blir lite annorlunda i år, eftersom alla event är inställda', säger Charlotta Netsman, verksamhetschef vid besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar.
"Allt blir lite annorlunda i år, eftersom alla event är inställda", säger Charlotta Netsman, verksamhetschef vid besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Järvzoos vd Jens Larsson är bekymrad över att antalet besökare bara är hälften så många som de brukar vara vid den här tiden på året.
Järvzoos vd Jens Larsson är bekymrad över att antalet besökare bara är hälften så många som de brukar vara vid den här tiden på året.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Emil Brunzell kastar sig utför downhillbanan vid Järvsö Bergscykelpark i Järvsö.
Emil Brunzell kastar sig utför downhillbanan vid Järvsö Bergscykelpark i Järvsö.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Emil Brunzell rör sig snabbt och smidigt på den slingriga leden på Järvsö Bergscykelpark i Järvsö.
Emil Brunzell rör sig snabbt och smidigt på den slingriga leden på Järvsö Bergscykelpark i Järvsö.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Stenegård och Världsarvet Hälsingegårdar i Järvsö från ovan.
Stenegård och Världsarvet Hälsingegårdar i Järvsö från ovan.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Järvsö

Järvsö är en tätort i Ljusdals kommun, Hälsingland, med drygt 1 500 invånare. Orten ligger vid Ljusnan och är bland annat känd då Barbro Lillbabs Svensson kom från därifrån. Lillbabs drev även ett kafé i Järvsö.

Turismen är betydelsefull, på orten finns bland annat Järvzoo, Järvsöbacken med 20 nedfarter, Järvsö Bergscykelpark med tillhörande hotell, Stenegård med besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar och naturreservatet Järvsöklacken.

Sport

Stjärnorna fick in 200 miljoner i coronahjälp

Phil Mickelson, Tom Brady, Peyton Manning och Tiger Woods med den stora checken på 20 miljoner dollar till fyra välgörenhetsorganisationer.
Phil Mickelson, Tom Brady, Peyton Manning och Tiger Woods med den stora checken på 20 miljoner dollar till fyra välgörenhetsorganisationer.
Fotograf: Mike Ehrmann/Getty/AFP/TT
Sport
Sport Fyra storstjärnor spelade 18 hål golf och roade både sig själva och en miljonpublik via tv.
När sista putten rullats i hade nära 200 miljoner kronor samlats in till kampen mot coronaviruset.

Tiger Woods och Phil Mickelson, Peyton Manning och Tom Brady – stjärnor i golf respektive amerikansk fotboll – peggade upp under söndagen upp på The Medalist i Florida.

Målet var att samla in så mycket pengar som möjligt i kampen mot coronaviruset, och det prickade kvartetten med råge in. Redan innan de fyra gick ut i ösregnet i Florida hade hela 100 miljoner kronor samlats in till de fyra organisationer som golfarna spelade in pengar för.

Och under de 18 hålen trillade ytterligare lika mycket in, genom donationer från tittare och företag. Sammanlagt 20 miljoner dollar, motsvarande runt 194 miljoner kronor går nu till kampen mot viruset och dess effekter.

De fyra gick parvis en match där Woods och Manning drog det längsta strået. Golfproffsen Woods och Mickelson fick däremot se sig slagna när det gällde dagens slag. Det stod i stället quarterbacken Tom Brady för, när han på det sjunde hålet sänkte ett inspel från drygt 90 meter.

Men störst fokus låg på underhållningen, där de fyra kommenterade spelet och närapå varje hål bjöd på möjligheter att spela in ytterligare pengar till välgörenheten. Ingen av dem lyckades dock göra hole in one på det åttonde hålet, vilket hade gett ytterligare 25 miljoner dollar.

Martin Yngve/TT

Ekonomi

Japan förbereder nytt stödpaket

Japans premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.
Japans premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.
Fotograf: Sadayuki Goto/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Japan överväger ett nytt gigantiskt stimulanspaket för att få den inhemska ekonomin på rätt köl efter coronapandemin.

Paketet på motsvarande 9 000 miljarder kronor ska finansieras via en extra budget, som gäller för räkenskapsåret som inleddes i april. Förra månaden lanserade regeringen ett stimulanspaket värt runt tio tusen miljarder kronor.

Regeringen hoppas kunna lätta på det nödläge som fortfarande gäller i vissa delar av landet, bland annat Tokyo.

Inrikes

Stal övervakningskamera – hamnade på bild

Tjuvarna stal en övervakningskamera, men det fanns fler på området som fångade deras tilltag. Arkivbild.
Tjuvarna stal en övervakningskamera, men det fanns fler på området som fångade deras tilltag. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes

Tre inbrottstjuvar har brutit sig in hos ett industriföretag i Lessebo kommun och stulit en övervakningskamera, men då själva hamnat på bild, skriver Smålandsposten.

Flera andra övervakningskameror på företagets område fångade hur personerna gick omkring där vid 20-tiden på onsdagskvällen.

– De tittade på våra maskiner och sedan tog de en övervakningskamera värd 3 000 kronor på vägen ut, uppger Mats Axelsson som äger företaget, till tidningen.

Tack vare det bra bildmaterialet har tjuvarna kunnat identifieras, säger han.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Myskoxkalv född i Härjedalen

Den nyfödda kalven med mamma Helga.
Den nyfödda kalven med mamma Helga.
Fotograf: Myskoxcentrum i Härjedalen
Inrikes
Inrikes

En myskoxkalv har fötts i hägnet på Myskoxcentrum i Tännäs i Härjedalen. Födseln ägde rum på söndagsmorgonen.

"Könet på kalven är än så länge okänt, men det är en livfull och aktiv krabat som har kommit till världen, både mamma Helga och kalv mår bra", skriver Myskoxcentrum.

Inom de närmaste veckorna väntas även hägnets andra ko, Neassa, föda en kalv.

Myskoxkalvar brukar födas i maj och väga runt sju kilo. I dag finns några få vilda djur i Härjedalsfjällen och Myskoxcentrum har sedan 2007 arbetat för att bevara den svenska stammen. Våren 2013 släpptes kalven Idun ut i det vilda, vilket har lett till att flera vilda kalvar har fötts på fjället, enligt den ideella föreningen.

Myskoxen är det sista av de stora urtidsdjuren och tros ha betat i Skandinavien tillsammans med mammutar för över 30 000 år sedan.

Ekonomi

Blandat på Asiens börser

Väntade lättnader i japans karantänsregler fick Tokyobörsen att stiga. Arkivbild.
Väntade lättnader i japans karantänsregler fick Tokyobörsen att stiga. Arkivbild.
Fotograf: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tokyobörsen inledde veckan positivt, under morgontimmarna steg indexen med 1,3 respektive 1,1 procent för Nikkei 225 och det bredare Topix.

Förhoppningar om att Japan ska lätta på karantänsreglerna ligger bakom uppgången.

Mer dämpat var det i Hongkong, där Hang Seng föll nära 1 procent under veckans första handelstimmar. Oron över Pekings föreslagna säkerhetslag, som riskerar att inskränka friheten i Hongkong, dämpade handlarnas optimism.

Kompositindexen i Shanghai och Shenzhen hade efter några timmars handel knappt rört sig.

Utrikes

Tidigare fångar i Florida får rösta

Valarbetare kampanjar för lagen om att före detta fångar ska få rösta, inför folkomröstningen i Florida 2018.
Valarbetare kampanjar för lagen om att före detta fångar ska få rösta, inför folkomröstningen i Florida 2018.
Fotograf: Wilfredo Lee/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En domstol i Florida har slagit ner en lag i delstaten om att före detta fångar som vill rösta måste betala kostnaderna för sina rättegångar innan de får gå till valurnorna.

Floridas senat röstade igenom lagen i juni i fjol och det sågs som ett sätt att runda resultatet av en folkomröstning där en stor majoritet röstade ja till att före detta fångar i Florida ska få rösta om de har avtjänat sina straff.

Lagen påverkar minst 775 000 före detta fångar.

NÄSTA ARTIKEL