Roland Janson när Lasse Brandeby begravdes i Masthuggskyrkan i Göteborg december 2011. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix/TT/Arkiv
Skådespelaren Roland Jansson i januari 1995 Foto: Leif R Jansson/TT/Arkiv

Roland Janson död

Dödsfall Skådespelaren Roland Janson är död. Han är känd bland annat som Gösta i filmen "Sällskapsresan".

Skådespelaren Roland Janson har avlidit, 80 år gammal. Han slog igenom stort hos svenska folket när han 1976 var med i författaren Lasse Strömstedts tv-film Det löser sig, där han bidrog med ett underifrånperspektiv som var uppenbart äkta känt, som hans rollfigurs inställning till ”dom som har seglat på en räkmacka genom livet”, ett uttryck som slog an och blivit standard i svenskan.

Innan dess hade Roland Janson varit verkstadsarbetare och stensättarhantlangare.

Han hade också varit fotbollstränare för Proletären FF; det var också när han var lagledare under en fotbollsmatch som Lasse Strömstedt fastnade för honom och erbjöd honom en roll i Det löser sig.

Sedan dess har han varit verksam som skådespelare och skrivit pjäser, som Bänken och Muggen. En roll många minns honom i är Gösta i Sällskapsresan.

2010 kom Roland Janson ut med sina memoarer, Nackspärrarnas rike. Där berättar han om sin uppväxt i arbetarmiljö, om alkoholism, om sitt arbete med teater och film.