Nick Hækkerup Foto: TT

Gränslösa kontroller

Danmark inför gränskontroller mot Sverige för att förhindra ”import” av organiserad brottslighet. Danmark har såklart rätt att värja sig mot det de ser som ett ”svenskproducerat” problem.
Öresundspendlarna måste dock ha rätt att åter sucka tungt över att deras vardagsliv försvåras för ett system som inte varit särskilt effektivt när kontrollerna gick åt andra hållet. De tidigare gränskontrollerna kostade betydligt mer än vad de smakade. Den centerpartistiske riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen påpekade att Sverige inte införde gränskontroller på den tiden medlemmar i MC-gäng som Black Cobra rörde sig från Danmark till Sverige.
Under en presskonferensen med den danske utrikesministern Nick Hækkerup hävdade han att det inte skulle påverka vanliga pendlare, vilket såklart är positivt. Vi har dock hört det förut i de här sammanhangen. Självklart påverkar gränskontroller pendlare och sinkar tågtrafiken i någon form. Enligt Hækkerup skulle kontrollerna ske en till två gånger i veckan. Det låter föga effektivt och närvarande journalister ifrågasatte också om det verkligen skulle kunna förhindra sprängningar eller skjutningar. En låg frekvens är bra för pendlarna, om inte annat.
En bättre metod för att förhindra att Danmark drabbas av svenskt gängvåld är utökat polisiärt samarbete över gränserna och i möjligaste mån utökade möjligheter för polisen att agera på andra sidan gränsen om särskilda behov uppstår. Det bör vara utbyte av information och tydliga rutiner för samarbete som hjälper mot gängbrottsligheten.
Men det är praktiskt för den danska regeringen att hävda att allt löser sig om man hindrar svenska brottslingar att ta sig över gränsen. Det budskapet fungerade för den svenska regeringen trots att kontrollerna gav dåligt resultat. Det är tråkigt att Öresundsregionens politiker satsar på symbolåtgärder och inte samarbete som skulle kunna ge goda resultat mot organiserad brottslighet och gynna båda länderna. Martina Jarminder

Dagens fråga

Klarade du din uppkörning på första försöket?

Loading ... Loading ...