Annons

57 barn blir av med sin plats i förskolan

Hässleholm 57 barn i Hässleholms kommun mister sina platser i förskolan, fritidshem och den pedagogiska omsorgen för att deras föräldrar inte har betalat avgiften.
Hässleholm • Publicerad 11 oktober 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Barnen drabbas hårt när föräldrarna inte betalar avgiften till barnomsorgen.                                                                                Foto: TT
Barnen drabbas hårt när föräldrarna inte betalar avgiften till barnomsorgen. Foto: TT

– De får inte behålla sina platser i den avgiftsbelagda barnomsorgen. Alla barn över tre år har rätt till 15 timmar förskola i veckan i den allmänna förskolan, förklarar verksamhetschef Christer Pettersson.

I juni beslutade barn- och utbildningsnämnden att återgå till den tidigare föreskriften om skulder för obetalda avgifter. Betalar man inte så blir barnet av med sin avgiftsbelagda plats. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fick igenom ändringen med starkt motstånd av Socialdemokraterna och Centern i nämnden. Hässleholms kommun var en av få kommuner som lät barn behålla sina platser i omsorgen, trots att deras föräldrar inte betalade avgiften.

Annons

– Det var på initiativ av restalliansen som ändringen av regeln kom upp på bordet, förklarar Stefan Larsson (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Han och majoriteten bakom beslutet tycker det är fel att en minoritet ska kunna utnyttja barnomsorgen som en fri tjänst medan majoriteten betalar.

– Det är en anständighetsfråga. Hässleholm var en av få kommuner som lät vårdnadshavare låta bli att betala avgiften och samtidigt behålla barnets plats, säger Stefan Larsson.

De hushåll som får bidrag till sin försörjning av kommunen har barnomsorgsavgiften inbakat i bidraget.

– Vi har ingen koll på vilka hushåll som låter bli att betala. Med tanke på att barnomsorg ingår i försörjningsstödet så bör det ju inte vara den gruppen som inte betalar, kommenterar Stefan Larsson.

Han ser en risk med att hushåll som inte betalar drar på sig omfattande skulder på sikt.

För även om hushållen fick behålla sin plats i omsorgen så avskrevs inte skulden.

– Skulden blir till slut en stor ekonomisk belastning. Nu blir man av med platsen och därmed även avgiften, förklarar Stefan Larsson.

När den tidigare majoriteten beslutade att vårdnadshavare fick behålla sina barns plats i barnomsorgen även om de inte betalade var argumentet att barnen inte skulle bli lidande för föräldrarnas oförmåga att betala, samt att de slapp ryckas bort från pedagogik och trygghet.

Stefan Larsson uppmanar vårdnadshavare som har problem med att betala avgift till barnomsorgen att kontakta socialförvaltningen.

Annons

Den nya regeln gäller sedan den 1 juli. Innan barnets plats dras in har påminnelser skickats ut.

– Särskilt utsatta barns plats i omsorgen prövas även i fortsättningen, kommenterar Stefan Larsson.

Platser som blir lediga förmedlas till barn i kön. Betalar man sin skuld kan man ansöka om ny plats för sitt barn.

Kommunen förlorade runt 200 000 kronor årligen på obetalda barnomsorgsavgifter.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons