Annons

Halvhjärtat och tafatt

Kultur och Nöje Regissören Ang Lees försök att göra en actionfilm går inte helt hem hos tidningens recensent Peter Eliasson.
Publicerad 11 oktober 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Mary Elizabeth Winstead, Will Smith och  Benedict Wong Gemini Man. Foto: Paramount Pictures
Mary Elizabeth Winstead, Will Smith och Benedict Wong Gemini Man. Foto: Paramount Pictures

Uppburne regissören Ang Lee och Jerry Bruckheimer, ofta rutinmässigt utskälld demonproducent, har slagit sina påsar ihop och skapat en actionrulle i ett ”revolutionerande digitalt format”. Kan tänka mig att inte överdrivet många såg detta komma. Brokeback Mountainregissören Lee, en man som tidigare till och med försökt göra seriös filmkonst av Marvels monster Hulk i samma projekt som mannen bakom Bad Boys- och Transformersrullarna.

Annons

I handlingens centrum finner vi Will Smiths yrkesmördare Henry. Han funderar på att pensionera sig nere i soliga Georgia, men i samma ögonblick som det går upp för honom att den sista måltavlan inte alls var terrorist, utan en till synes harmlös forskare inom molekylärbiologi är han en jagad man.

På pluskontot finns även Will Smith samt kvinnliga sidekicken Mary Elisabeth Winstead, som här äntligen fått en köttig actionroll att bita i. Sedan gör Clive Owen en slags förstärkt scenstjälande repris på sin korrupte FBI-agent i bioaktuella Tre sekunder, och man tror fullständigt på hans krasshet, cynism, skruvade övertygelse och visioner.

Fakta:

Film

Peter Eliasson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons