Annons

Resebidraget för studenter slopas

Osby Resebidraget för studerande dras in efter höstterminen 2019. Efter många turer är nu beslutet definitivt efter votering i Osby kommunfullmäktige där 15 ville behålla resebidraget, 23 röstade emot och tre stolar stod tomma.
Osby • Publicerad 16 oktober 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Voteringen vid fullmäktiges sammanträde i måndags föregicks av en diskussion där Socialdemokraterna genom oppositionsrådet Marika Bjerstedt-Hansen (S) yrkade på att behålla bidraget.

Bjerstedt Hansen hävdade att resebidraget kommer såväl individen som kommunen till nytta och gör det möjligt för unga människor att bo kvar i kommunen och plugga på annan ort.

Annons

– Osby ligger mellan 1 och 1,5 timme bort från fyra högskolor, sa Marika Bjerstedt Hansen (S). Om vi kan göra något som underlättar vår situation och få fler personer att hitta hit så får vi en ljusare framtid.

Resebidraget infördes 2014 och utnyttjas idag av mellan 70 och 80 personer. Totalt kostar det 600 000 kronor för kommunen årligen.

– Vi har ingen lagstadgad skyldighet att ge resebidrag, sa kommunalrådet Niklas Larsson (C). Jag kan inte heller se att 1000 kronor i månaden skulle vara avgörande för om man väljer att stanna i Osby kommun och studera på annan ort.

Marika Bjerstedt Hansen (S) kontrade med att 1000 kronor i månaden är mycket för en student, som lever under knappa förhållanden. Hon hävdade också att om man kan höja utbildningsnivån i kommunen kommer det till användning.

– Företagen i Osby kommun klagar ju på att de har svårt att få tag på personal med eftergymnasial utbildning, sa Marika Bjerstedt Hansen (S).

Votering avgjorde beslutet som avskaffar resebidraget och Socialdemokraterna reserverade sig och lämnade in en skriftlig förklaring.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons