Annons

SD vill ha skånsk kulturarvsfond

skåne Det skånska kulturarvet behöver lyftas fram och värnas, anser SD i region Skåne, och vill i en motion att en särskild kulturarvsfond inrättas för ändamålet.
Publicerad 16 oktober 2019 • Uppdaterad 29 november 2021

‑ Enligt oss är det viktigt att främja kulturarvsvårdande insatser genom att ge stöd till både kontinuerliga verksamheter och tillfälliga projekt som lyfter fram det svenska och skånska kulturarvet. Genom att värna och lyfta fram gemensamma normer och värderingar, kollektiva minnen, gemensamma myter, högtider, traditioner, seder och bruk, kulturhistoriska miljöer samt föremål som vittnar om det som varit, kan den nationella och den skånska identiteten både bevaras och stärkas och sammanhållningen i samhället kan öka skriver Therese Borg, Niclas Nilsson, Stefan Borg och Per Gustafsson.

För att i högre utsträckning än i dag värna och lyfta fram det svenska och skånska kulturarvet anser motionärerna att Region Skåne ska inrätta en kulturarvsfond som finansieras genom donationer och genom ett årligt bidrag från Kulturnämnden på 500 000 kronor.

Annons

Privata aktörer, organisationer, föreningar, och i undantagsfall även kommuner, ska kunna beviljas medel från fonden som ett stöd för såväl kontinuerliga som tillfälliga insatser som värnar och lyfter fram det svenska och skånska kulturarvet, fortsätter motionärerna.

I motionen yrkar SD på att regionfullmäktige ålägger kulturnämnden att inrätta en kulturarvsfond.Stefan Olofson

0704-14 25 53, stefan.olofson@skd.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons