Annons

Arbete för mångfald och rättvisa behövs

Opinion Få saker kan få mig så lättrörd och beundrande som när människor lägger ner ett stort arbete, ofta oavlönat, på något som de tror på.
Opinion • Publicerad 20 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Få saker kan få mig så lättrörd och beundrande som när människor lägger ner ett stort arbete, ofta oavlönat, på något som de tror på.

Jag hade förmånen att få vara med på Diversity Index Award häromdagen, en gala för att uppmärksamma enskilda, företag och organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och för att motverka orättvis behandling. Prisutdelningen utgick från diskrimineringslagens sju områden: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning samt ålder. Dessutom prisades Årets förebild.

Annons

Juryn hade nominerat tre i varje kategori, och varje nominerad fick berätta om sitt arbete. Det var alltså 24 olika berättelser, alla mer eller mindre rörande. Jag fick plocka fram näsduken när Tjejers Rätt i Samhället, T-RIS, berättade om sitt viktiga arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige.

T-RIS har bland annat utbildningsverksamhet, simskola och skyddade boenden. Deras önskan var att deras organisation inte ska behövas i framtiden och det får vi verkligen hoppas.

Många tog upp att det blivit tuffare att arbeta mot diskriminering de senaste åren och att de blir motarbetade och rentav hotade. Det är därför extra drabbande att så många människor arbetar ideellt för att skapa ett bättre samhälle, det är så modigt.

Jag kommer att skriva mer om detta framöver, det behövs mer information.

Katarina Erlingson

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons