Annons

Kunskapen om regionen fortsätter vara låg

Opinion Varje år sen sex år tillbaka skickar Region Skåne ut en enkät till slumpmässigt utvalda skåningar. Enkäten inriktar sig på de verksamheter som regionen ansvarar för.
Opinion • Publicerad 22 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Varje år sen sex år tillbaka skickar Region Skåne ut en enkät till slumpmässigt utvalda skåningar. Enkäten inriktar sig på de verksamheter som regionen ansvarar för. Bland annat visar det sig sen tidigare enkäter att folk har dålig koll på vilken instans som har ansvar för vad.

Glädjande nog känner tre fjärdedelar av de svarande (från 2018) till att Region Skåne ansvarar för sjukvården. Jag misstänker att rätt många ändå säger ”landstinget” när det handlar om vården, trots att det varit region i över tjugo år. Inte minst de som själva jobbar inom vården har en benägenhet att säga ”landstinget”.

Annons

Det som är lite underligare är att så många, nästan 70 procent, inte vet att kollektivtrafiken tillhör regionens ansvarsområden. Skånetrafiken blev 1999 en förvaltning inom regionen medan dess två föregångare var aktiebolag, men fortfarande verkar folk tro att Skånetrafiken är ett eget företag. Ett bra varumärkesarbete uppenbarligen, men kanske mindre bra för Region Skånes varumärke som helhet.

Alltför många svarande har bristfällig kunskap om att regionen styrs av politiker och från vilka partier, vilket tydligt brukar visa sig i en annan regelbunden mätning, SOM-undersökningen.

Ett lustigt resultat från 2018 är att tre fjärdedelar trivs bra i Skåne men bara drygt hälften i sin egen kommun. Det kräver nog sin egen analys. I vilket fall brukar resultaten se relativt lika ut år från år.

Katarina Erlingson

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons