Annons

En husmor som många minns

Personligt Minnesord efter Göta Åkesson.
Personligt • Publicerad 23 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Göta Åkesson, Hästveda, har avlidit efter ett långt liv. Hon blev 95 år gammal.

Jag minns henne mest från hennes krafts dagar, då hon bodde i Skärseröd tillsammans med sin make kyrkvaktmästaren Svenne.

Annons

Ett minne är när vi blev bjudna på gammaldags höstagille på deras ägor. Alla fick hjälpa till att hässja höet på gammalt vis och när vi var färdiga bjöd Göta på härlig traktering.

Men allra mest minns jag Göta som husmor på Hästvedagården, de gamla militärbarackerna som byggdes om till Lunds stifts ungdomsgård.

Där var ungdomsläger, konfirmandläger, husmorssemestrar, tysta retreater och mycket annat. Åtminstone sommarhalvåret var det nästan heltidsarbete att sköta både matlagning och städning.

Allt detta klarade Göta galant i över tio år fram till gårdens nedläggning i början av 80-talet. Om hon någonsin hade någon semester så var det kanske mellan jul och nyår.

Göta var en riktig matmamma som kunde få vanlig husmanskost att smaka underbart. Alltid var hon propert klädd i en fin arbetsrock (hon hade nog sytt den själv) och alltid var hon glad och trevlig.

Lunds stift har nog glömt bort Götas stora arbetsinsats, men vi som fick njuta av den glömmer den aldrig.

Staffan Ljungman
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons