Annons

Åldring lurades swisha pengar

BROBY En man som utgav sig för att vara säkerhetsansvarig på Swedbank förmådde en 75-årig man att swisha pengar till honom.
Östra Göinge • Publicerad 29 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

75-åringen blev uppringd häromkvällen av bedragaren som påstod att någon hade skimmat 75-åringens kort och på så sätt fått tillgång till hans konto.

Det skulle ha skett någonstans i Tyskland.

Annons

Mannen påstod vidare att om målsäganden snabbt förde över 50 000 kronor genom swish så skulle han som var säkerhetsansvarig kunna koda pengarna på hans konto så att de inte gick att nå.

75-åringen blev orolig och försökte efter lite övertalning att swisha 50 000 kronor.

Eftersom summan var för hög så swishade han till slut 12 000 kronor till bedragaren. Pengar som nu har gått upp i rök.

– Vi varnar och varnar och varnar och varnar, men det hjälper tydligen inte, kommenterar Robert Loeffel, kommunikatör hos polisen brottet.

– Banker ringer aldrig upp på det sättet. Aldrig någonsin. Och tråkigt nog är det äldre personer som ständigt blir lurade. Under september månad hade äldre personer blivit lurade på sammanlagt nio miljoner kronor. Inte alls bra.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons