Annons

Ibn Rushd kan få 40 000

Hässleholm Studieförbundet Ibn Rushd föreslås få 40 000 kronor i kommunalt bidrag i år.
Hässleholm • Publicerad 29 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Bakom förslaget står kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott i Hässleholm.

Annons

Kultur- och fritidschef Anders Rosengren menar att rapporten visar att Ibn Rushd inte använder statsbidraget på fel sätt och att Folkbildningsrådet därför inte kommer att ompröva statsbidraget till studieförbundet.

Alliansen och SD i Region Skåne har ifrågasatt Ibn Rushds regionbidrag och krävt att bidraget på 660 000 dras tillbaka.

Annons

SD hävdar att Ibn Rushd är ett studieförbund som upprepade gånger har kritiserats för arrangemang, med inbjudna antisemitiska talare. Studieförbundet har anklagats för att bedriva islamistisk propaganda.

Ibn Rushd påpekar att de är ett av Sveriges tio statsbidragsberättigade studieförbund som ägnar oss åt folkbildning som stärker människor. Ibn Rushd arbetar med inkludering, inte polarisering. Rapporterna som SD hänvisar till är fulla av felaktiga påståenden och har fått kritik av fler än oss, påpekar Ibn Rushd.

Enligt rapporten finns det inga organisatoriska kopplingar mellan Ibn Rushd och Muslimska Brödraskapet. Det finns vissa idémässiga anknytningar, men det har i arbetet med rapporten inte framkommit några belägg för att Ibn Rushd skulle vara styrda av Muslimska Brödraskapet.

Kultur- och fritidsnämnden tar ställning till förslaget om bidrag till Ibn Rushd vid nästa sammanträde den 31 oktober

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons