Annons

Internet fyller 50

nyhet Omkring 4,3 miljarder människor använder internet. Vi mejlar, chattar och delar information med varandra - tack vare att datorer kan kommunicera. För 50 år sedan lades grunden till det verktyg som vi använder oss av varje dag.
Publicerad 29 oktober 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: TT
Foto: TT

Dagens internet har sina rötter i ARPANET - ett system som byggdes på uppdrag av försvaret mellan universitet i USA för att minska datorsystems sårbarhet. ARPANET, som står för Advanced research projects agency network, band ihop datorer och den 29 oktober 1969 lyckades ett forskarlag, lett av Leonard Kleinrock, få en dator att kommunicera med en annan dator på ett annat forskarinstitut. UCLA-studenten Charley Kline var den första personen att skriva ett meddelande via ARPANET. I meddelandet hann han skriva "lo" - sedan kraschade systemet. Det tänkta meddelandet var "login".

År 1973 var totalt 40 datorer i USA uppkopplade på nätverket. Inte förrän på 1990-talet skapades www - World Wide Web - av Tim Berners-Lee på Cern. Www gjorde webbsidor åtkomliga via internet, med hjälp av en webbläsare kunde man då ta del av text, filer och bilder så som vi är vana vid i dag. Med www började även internetförbindelser erbjudas kommersiellt. Under den senare delen av 90-talet kom även IT-bubblan - en tid då så kallade dotcom-bolag växte sig stora. Men bolagen övervärderades och tvingades senare i konkurs eller till försäljning vilket ledde till den så kallade IT-kraschen.

Annons

År 1994 skickade Carl Bildt ett mejl till Bill Clinton, det första mejlet mellan två statsmän. 2004 startar Mark Zuckerberg Facebook för sina medstudenter på Harvard.

I dag är internet en given del av våra liv. Vi mejlar, chattar, spelar och använder oss av e-handel och av sociala medier. Vi använder internet för att hitta information och för att nå ut med information. Omkring 4,3 miljarder människor använder internet. I Sverige har 98 procent av hushållen tillgång till internet - och nio av tio har en smartphone.

Matilda ArboreliusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons