Annons

Från sängtillverkning till nytt församlingshem

Hästveda För en tid sedan var det sängtillverkaren Hilding Anders som fanns i lokalerna. Nu har delar av fastigheten förvandlats till ett nytt församlingshem
Hässleholm • Publicerad 7 november 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Cider, snacks och mingel. Det var öppet hus och visning av Svenska kyrkans nya församlingshem i Hästveda under onsdagskvällen.

Tobias Månsson som är komminister och Klas Sturesson som är kyrkoherde berättade att det gamla församlingshemmet är angripet av mögel vilket har gjort att man tvingades se sig om efter en ny lokal.

Annons

I Hilding Anders lokaler har man hittat hem. I alla fall under de närmaste två åren.

– Vi har också en möjlighet att förlänga kontraktet, berättar Klas Sturesson och tillägger att man varit tvungen att ha lokalerna som just tillfälliga eftersom området är avsett för industriverksamhet

Men under de kommande två åren ska man fundera på var man ska ha församlingshemmet i framtiden.

Lokalerna var i bra skick vilket gjorde att man inte behövde göra så stora insatser innan inflyttningen. Nackdelen är avståndet till kyrkan, speciellt när det är begravning och dop.

– Vi kan inte ha mat och kaffe vid sådana tillställningar, förklarar Klas Sturesson.

Nu planeras även café för allmänheten i det nya församlingshemmet.

Det blir ”Café för alla” som kommer att hålla öppet på onsdagar mellan klockan 13,30-15,30. Tiderna är satta för att de som önskar ska kunna ta bussen.

Här kommer att finnas en liten stickhörna och tillgång till tidningar. Inom kort hoppas man även få igång ett språkkafé så att nyanlända kan få en möjlighet att prata svenska.

Det är en omfattande verksamhet som pågår i lokalerna och en stor del vänder sig till barn och föräldrar. Här finns öppen förskola, miniorer och after school som är en form av fritidsgård.

Inte nog med det. Vid något tillfälle kommer man även att kunna genomföra gudstjänster här. Det kan vara vid tillfällen då man behöver platsen och det är svårigheter att förflytta sig från kyrkan.

Annons

– Vi har fått tänka till nu när vi flyttat verksamheten hit, säger Klas Sturesson som tycker att man fått det bra i de nya lokalerna.

– Det har blivit lite av en nystart.

bild 1/3
Komminister Tobias Månsson passade på att leka med de besökande barnen.
Mycket av verksamheten vänder sig till barn. Här finns gott om plats att rita och pyssla. Foto: Helén Fingalsson
Personalen presenterade sig och berättade om verksamheten och framtiden.
Komminister Tobias Månsson passade på att leka med de besökande barnen.
Mycket av verksamheten vänder sig till barn. Här finns gott om plats att rita och pyssla. Foto: Helén Fingalsson
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons