Recension

Mest för de redan racerfrälsta

Le Mans 66. Pressbild
Artikel Recension Rolande Klinteberg har sett racerfilmen Les Mans 66.

Tony Curtis, Kirk Douglas och Cornell Wilde har gjort det och givetvis också Paul Newman och Steve McQueen, De två sistnämnda till och med i levande livet med stor framgång. Jag talar naturligtvis om att fräsa fram i en av machokulturens mest framgångsrika sporter, racersbilstävlingar.

Kanske inte lika stor som westernfilmer, musikaler eller noir men visst hade genren en guldålder på 1950-talet som fick ett uppsving när Steve Mc Queen körde Le Mans i början av 1970-talet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Wernersson har bett laget om ursäkt

Victor Wernersson fick hård kritik efter sin Belgienresa.. Arkivbild.
Victor Wernersson fick hård kritik efter sin Belgienresa.. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sport
Sport IFK Göteborgs Victor Wernersson reste till Mechelen, skrev på ett kontrakt och missade lagets träning inför det allsvenska mötet med IFK Norrköping.
För det fick han hård intern kritik och supportrar emot sig på sociala medier. Nu har han bett laget och ledningen om ursäkt.
– Saken kunde ha skötts bättre, men vi är redo att lägga det bakom oss, säger klubbens tränare Poya Asbaghi.

Wernersson satt på ett utgående kontrakt och fick ett erbjudande från den belgiska klubben som han inte ville tacka nej till. Enligt honom och hans agent Blash Hosseini hade IFK Göteborg gett klartecken till att besöka klubben och skriva på.

Men förbehållet var att Wernersson enbart var borta under lördagen och återkom i tid för att delta i söndagens träning.

"Det blev strul"

Den missade Wernersson.

– Det blev strul. Tanken var att jag skulle komma hem, men jag missade träningen och nu står jag här. Jag har bett om ursäkt till hela laget. Det är inte okej som det blev. Jag hade aldrig åkt ned om jag vetat att jag inte skulle komma hem i tid, men jag får ta konsekvenserna.

Den första omedelbara var att Wernersson bänkades i 1–3-förlusten mot IFK Norrköping.

IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson fällde många hårda ord om Wernersson sedan han missat träningen. Andersson menade att han inte var informerad om var Wernersson befann sig på söndagen. På sociala medier hakade supportrar på.

Tänker ge allt

– Jag hoppas verkligen inte att fansen tar det efter den bild de fick först. Det var väldigt grovt, tycker jag. Jag kommer att ge allt för IFK Göteborg de kommande månaderna. Jag älskar alla i laget, det är som en stor familj och jag ska göra allt jag kan för klubben.

TT: Vad har du lärt dig av det här? Att det är bäst att ringa sportchefen själv?

– Jo, det kanske det är så att man slipper missförstånd. Jag vill inte att någon ska ta illa upp, men man lär sig hela tiden, säger Victor Wernersson som ansluter till Mechelen efter allsvenskans slut.

Henrik Skiöld/TT

Utrikes

Nya franska ministrar i Macrons breddning

Frankrikes premiärminister Jean Castex.
Frankrikes premiärminister Jean Castex.
Foto: Francois Mori/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det blir avlösning på den tunga posten som inrikesminister i Frankrike. President Emmanuel Macron och den nye premiärminister Jean Castex lyfter in Gérald Darmanin som inrikesminister efter Christophe Castaner.
Det blir också en ny miljöminister i form av Barbara Pompili – och därmed får Macron ännu mera bredd i sin regering.

Den nye inrikesministern, Gérald Darmanin, har fram till nu varit budgetminister. Inrikesminister är en tung, men också mycket komplicerad och krävande post och hanterar bland annat det franska polisväsendet – som just nu plågas av anklagelser om rasism och övervåld.

Barbara Pompili, före detta medlem av Frankrikes gröna parti EELV, blir ny miljöminister efter Elisabeth Borne.

På två av de andra tunga posterna, som finansminister och utrikesminister, stannar däremot Bruno Le Maire och Jean-Yves Le Drian. Oförändrat blir det också inom försvarsdepartementet, där Florence Parly sitter kvar som minister, säger Macrons rådgivare Alexis Kohler.

Ny jämställdhetsminister blir Elisabeth Moreno, en affärskvinna född på Kap Verde. Hon ersätter Marlène Schiappa, som blir minister med ansvar för medborgarskapsfrågor.

En veteran som återkommer, nu som kulturminister, är Roselyne Bachelot. Hon har tidigare suttit i ett par av högerpartiet Republikanernas regeringar.

Vill ha draghjälp

Den nya franska ministären lär inte få någon smekmånad. Utmaningarna är många och tunga. Coronapandemin har slungat landets ekonomi in i den djupaste krisen under efterkrigstiden – och där får Bruno Le Maire gneta på i sin nyckelroll.

Ett annat problem är utanförskap och integration. Och där kanske Macron har sneglat extra på Gérald Darmanin – som har algeriska och maltesiska rötter.

Dessutom förväntar sig president Macron enligt många bedömare att Castex, som kommer från Republikanerna men anses stå något till vänster om sin populäre företrädare Édouard Philippe, ska bistå med draghjälp inför presidentvalet 2022.

Utöver ekonomin väntas klimat- och miljöfrågor bli ett fokusområde för den nya regeringen. Efter miljöpartiet EELV:s framgångar i kommunalvalen betonade Castex vikten av ekologisk politik.

Andra bakgrunder

Den namnkunnige gröna Europaparlamentarikern Yannick Jadot avfärdar engagemanget som opportunt, och hävdar att premiärministern "aldrig har visat någon form av intresse för klimatet eller biologisk mångfald".

Frågan är då om Barbara Pompili med sin bakgrund kan skapa förtroende för regeringens miljö- och klimatåtgärder.

Tydligt är att presidenten Macron vill suga upp företrädare som kommer från andra politiska riktningar till sin mittenrörelse Republiken på väg (LREM).

Även Bruno Le Maire har sin bakgrund i Republikanerna, medan Jean-Yves Le Drian kommer från Socialistpartiet (PS).

Sport

Bekräftat: Heather Williams klar för Vittsjö

Heather Williams i Örebrotröjan i en match mot Vittsjö i fjol.
Foto: Kicki Nilsson/TT
Sport
Fotboll Vittsjö har gjort klart med anfallaren Heather Williams. Amerikanskan gjorde förra säsongen åtta allsvenska mål för Örebro.

– Vittsjö imponerade ifjol och jag gillade hur de spelade. Jag tror det är bra för min utveckling att spela här, det är ett lag med många riktigt bra spelare, säger nyförvärvet när Norra Skåne träffar henne i samband med Vittsjös träning på måndagskvällen.

Williams kommer direkt från flygplatsen efter en lång resa från Kalifornien. I morgon, onsdag, gör hon sin första träning med laget.

Heather Williams åkte hem till USA efter förra säsongen och det lutade åt att hon skulle spela i hemlandet, men så slog corona till och stängde ner allting i USA. När nu Allsvenskan kommit igång valde den förra Örebrostjärnan att återvända till Sverige och rita på för Vittsjö.

– Jag har tränat på hemma i USA, men det kan kanske ta några träningar innan jag är i matchform, säger Williams.

Forwarden Heather Williams är klar för Vittsjö.
Foto: Peter Paulsson

Vad hoppas du kunna bidra med i Vittsjö?

– Jag vill hjälpa laget att ta poäng. Jag bryr mig egentligen inte så mycket om vem som gör målen, om det är jag eller någon annan, bara vi tar poäng. Förhoppningsvis kan jag bidra med fart och erfarenhet.

Vilken position föredrar du?

– Offensiv mittfältare. Men jag spelar gärna i anfallet, jag spelar där laget behöver mig.

Vittsjö har fått en tung start med två förluster, hur ser du på det?

– Det är 60 poäng kvar att spela om, så det är inget att börja oroa sig för. Och det är dessutom två väldigt bra lag som har stått för motståndet (Rosengård och Linköping).

Var förra säsongen din bästa i karriären?

– Det är svårt att säga, eftersom jag spelade i Elitettan tidigare. Och det är ju skillnad, i Allsvenskan spelar du med bättre spelare och min framgång i fjol berodde verkligen inte bara på mig. Det berodde på att jag hade bra spelare runt omkring mig, spelare som gjorde mig bättre. Och här i Vittsjö kommer jag att få spela med väldigt bra spelare som kommer att göra mig bättre.

Innan Williams kom till Örebro och gjorde målsuccé i Allsvenskan i fjol spelade hon med Lidköping i Elitettan. Hon har även spelat Elitettanfotboll med Holmalund.

Vittsjös sportchef Magnus Sångberg berättar att det inte är helt klart när Williams kan vara spelklar för Vittsjö.

– Det tar några dagar innan pappersarbetet är klart. Eftersom hon är kontraktslös borde hon kunna bli spelklar innan fönstret öppnar (15 juli), det är vår förhoppning, säger han.

– Heather fanns på vår radar innan säsongen och när vi tog kontakt nu kom vi bra överens.

Sport

Mårtensson efterlyser fler nyförvärv

Sport
Fotboll Heather Williams är klar - men Vittsjötränaren Thomas Mårtensson efterlyser fler nyförvärv. ”Vi behöver en allroundspelare och en forward till”, säger Mårtensson.

Redan i julas pratade Mårtensson om att Vittsjö behövde en forward till. Sen hände ingenting, sen hände ingenting, sen slog corona till och satte stopp för möjligheterna att värva. Och när Tove Almqvist blev skadad stod Vittsjö där med bara två forwards - trots att Mårtensson gång på gång sagt att det krävs minst fyra forwards i en allsvensk trupp.

Nu har Vittsjö agerat och plockat in Heather Williams. Ett nyförvärv som välkomnas av Mårtensson, samtidigt som han påpekar att truppen behöver växa ytterligare.

– Jag har ju sagt att vi behöver fyra forwards, nu har vi tre. Så vi behöver en till. Och vi behöver en allroundspelare, det kommer att bli tufft matchande och då behöver vi alternativ och konkurrens, säger Mårtensson, som förutom Almqvist har Alexandra Benediktsson och Mie Leth Jans på skadelistan.

Vad säger du om Heather Williams?

– Åtta mål i Örebro i fjol. Bra speluppfattning, bra teknik. En hårt arbetande forward.

Det är som forward ni tänker använda henne?

– Ja.

Sport

Bremen kvalade sig kvar – Augustinsson hjälte

Ludwig Augustinsson nätade när Werder Bremen kvalade sig kvar i Bundesliga.
Ludwig Augustinsson nätade när Werder Bremen kvalade sig kvar i Bundesliga.
Foto: Tom Weller/AP/TT
Sport
Sport

Ludwig Augustinssons Werder Bremen blir kvar i Bundesliga efter kvalspel mot Heidenheim. Svensken satte 2–1-målet på tilläggstid.

Bremen har en tung säsong bakom sig och lyckades precis undvika direktnedflyttning efter en 6–1-seger mot Köln i den sista omgången.

I stället blev det kval där man ställdes mot Heidenheim från andraligan.

Efter 0–0 i det första mötet blev det 2–2 i det andra. De två bortamålen innebär att Bremen behåller sin plats i den tyska högstaligan i fotboll.

Den svenske ytterbacken Ludwig Augustinsson spelade hela matchen och fick ett gult kort när han försökte fördröja tiden i slutet av matchen

Därefter satte han 2–1 med hjälp av ribban, målet var Augustinssons första för säsongen.

Heidenheim kvitterade på straff i slutsekunderna, men det räckte inte.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Inrikes

Skottlossning i Stockholm – en till sjukhus

En person har skottskadats i Sätra i södra Stockholm. Arkivbild.
En person har skottskadats i Sätra i södra Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 25-årsåldern har hittats med vad som bedöms vara skottskador i Sätra i södra Stockholm.

– Han är förd med ambulans till sjukhus och vi har inlett en förundersökning om synnerligen grov misshandel, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen.

Larmet om misstänkt skottlossning kom in till polisen vid 22-tiden på måndagen. Polisen är på plats i området och letar efter en eller flera gärningspersoner.

– Det låter initialt som att den skottskadade mannen inte har livshotande skador, men det kan så klart förändras.

Kultur och nöje

"Dead to me" får en tredje och sista säsong

Linda Cardellini (Judy) och Christina Applegate (Jen) i komediserien 'Dead to me'. Pressbild.
Linda Cardellini (Judy) och Christina Applegate (Jen) i komediserien "Dead to me". Pressbild.
Foto: Netflix/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Komediserien "Dead to me" får en tredje säsong, som samtidigt blir den sista. Det meddelar Netflix, skriver The Wrap.

Liz Feldmans mörka komediserie kretsar kring Jen och Judy, spelade av Christina Applegate och Linda Cardellini, som lär känna varandra i en terapigrupp efter att ha förlorat sina män. Serien hade premiär på Netflix i maj förra året och säsong två släpptes i maj i år.

Även om "Dead to me" avslutas efter den tredje säsongen kommer Liz Feldman att fortsätta sitt samarbete med Netflix. Strömningstjänsten har nämligen skrivit ett flerårigt kontrakt med serieskaparen för framtida originalserier och andra projekt.

Liz Feldman, skaparen av komediserien 'Dead to me'. Arkivbild.
Liz Feldman, skaparen av komediserien "Dead to me". Arkivbild.
Foto: Willy Sanjuan/AP/TT

Utrikes

Demonstrerande sjuksköterskor i Zimbabwe greps

Poliser jagar en av de demonstrerande sjuksköterskorna i Zimbabwes huvudstad Harare.
Poliser jagar en av de demonstrerande sjuksköterskorna i Zimbabwes huvudstad Harare.
Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En grupp sjuksköterskor och fackliga företrädare i Zimbabwe greps på måndagen utanför ett sjukhus i huvudstaden Harare där de demonstrerade för högre löner.

– Minst 13 av våra medlemmar och fackledare greps under demonstrationen. De är i polisceller i talande stund men vi vet inte vilka brottsrubriceringarna är, säger Enock Dongo, ordförande för landets största fackförbund för sjuksköterskor.

Han uppger att han fått veta att en domstolsförhandling ska hållas mot de gripna på tisdagen.

Fackförbundet uppmanade i förra veckan sina 15 000 statsanställda sköterskor att strejka för högre löner när hyperinflationen minskar pengarnas värde.

Ett plakat vid demonstrationen bar texten: "Inga USA-dollar, inget jobb".

– Situationen är fruktansvärd. Vi har inte råd att betala hyran, säger sjuksköterskan Moses Sigauke till reportrar.

Polis griper en av de demonstrerande sjuksköterskorna i Harare.
Polis griper en av de demonstrerande sjuksköterskorna i Harare.
Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT
NÄSTA ARTIKEL