Annons

Gråa lador tågar vi förbi

Personligt Tankar i grå novembermånad.
Personligt • Publicerad 27 november 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Novembergrått. ARKIV
Novembergrått. ARKIV

Röda stugor tåga vi förbi. Glatt kring nejden hörs vår melodi.

Gråa lador glider vi förbi och in i.

Annons

En gång i tiden fylldes landskapet av röda stugor. Ett landskap med den svenska röda färgen från Falu koppargruva.

Men så var det inte från början, att det skulle bli allmogens färg.

Det var kungen som först fick njuta av den kopparröda exklusiviteten, den tusenåriga koppargruvan som gav förutsättningar för stormaktstiden och skapade en mångkulturell arbetsplats där man tillverkade något av det svenskaste, den röda färgen.

På 1970-talet tog Mexitegelhusen plats i våra liv och bostadskvarter. Vårt ökade resande till Spanien och intresset för ibero-spansk-inspirerad estetik gav namnet Mexi.

Den vita kalkstenen kom ju egentligen från Kvarntorp i Närke. För länge sedan byggde de rika moderna hus, fastigheter och verksamhetslokaler som idag är byggnadsminnesskyddade och en viktig del av vår kulturhistoria.

Tänk på Gumlösa, Nordens äldsta tegelkyrka som utsågs år 2000 till Årtusendets viktigaste byggnad och på den grå medeltiden då Hansan byggdes upp och erövrade världen, vilka riskkapitalister det fanns och vilka städer de byggde.

Nu låter melodin, gråa lador tåga vi förbi. Gråa köplador glida vi förbi. Är det ett tecken i tiden?

Vad säger estetiken; måste grå köplador och andra vara så tråkiga? Är det kunderna som efterfrågar den grå nyansen, eller det nutidens ansiktslösa riskkapitalister som vill snabbt in och ut på marknaden?

Byggnadsnämnden säger gladeligen ja till det grå för såväl stora som små.

Nu går vi in i gråvädersmånaden november och frisörerna lockar hängivet och glatt.

Annons

– Ta dig ur den grå vardagen!

Färga eller tona ditt hår i minst 50 nyanser av grått. Unga kvinnor fyller frisörsalongerna för att få ”granny hair”. Antalet grå pantrar och silverrävar ökar kraftigt, gruppen över 80 år ökar med 47 procent.

Mormor och farfarsidealen står högt i kurs, alla vill bli bonderövar, tv-programmet Hundra procent bonde lockar alltfler tittare.

Politiskt har grå stenåldersidéer konkurrerat ut den gamla goda konservatismen, gråsossen är högsta ideal hos högerpopulister och sossar.

Vad säger det om vår tid i mellanmjölkens land där vi nu dricker alltmer den grå havremjölken istället för den vita vanliga?

Är grått en färg, eller en reaktion? Ja någonstans mellan svart och vitt, när kampen om agendan står som hårdast mellan vita och svarta trosidéer.

”Vi har rätt – ni har fel”, ”Ni är avgrunden, vi är paradiset. – Nej vi har rätt! – ni har ändå fel”!

Då blir grått lösningen lite färglöst kanske, men så man behöver ju inte bli ovän med någon. Farbror blå pekar i det blå, tant Grön tänker som så, tant Gredelin hoppas ändå, Tant brun säger kom an då. Å då kom farbror Grå ändå med lycka till alla även de som inte e så balla.

Själv tillhör jag kanske den grå massan som masar mig fram till arbetsmarknadens avbytarbänk i ett grått ingenmansland eller är det ett land som dignar av mjölk och honung? En påstår att reformeringen av AF går för sakta en annan att det går för fort.

Det är tvära kast i lyckans land, beroende på vem man frågar. Det blir allt viktigare att bli sedd och omtalad. Kanske hjälper det med att göra injektioner i läpparna så man ser gla’ ut. I informationsåldern är grå osynlighet lika med döden. Syns du inte finns du inte.

Annons

Nu när höstens färgexplosion faller till marken och dagarna kortare regn kommer och dimman lägger sig som en våt kall filt.

Vi retirerar hem, hasar oss upp i soffan, ligger under grå designade täcken och följer ödsliga eviga tv-serier som pågår dygnet runt utan slut och längtar efter tecken på en rikare värld med mera liv, och inser till slut.

– Jag måste ut!

Nu knäpper det till, nattens kyla gifter sig med höstens fukt och dimma i en intensiv kyss.

Nattens stjärnbeströdda himmel pudrar landskapet med lätta kristaller och förvandlar det grå till gnistrandet silvergrått. Det är dags att ge sig ut och studera naturens egna sköna gråskalor som nu överträffar det mesta,

Där ute upptäcker vi ett magiskt och ett mystikens landskap som bara finns i sagorna, Sagan om ringen och Game of thrones.

Efter en dag i ett beslöjat landskap där molntussar, solljus och dimslöjor virvlar runt och förför som vilsna höstlöv, varje steg ut, för oss in naturens och fantasiernas rika liv.

Efter en skön dag ute kommer vi in och tar på oss våra grå hoodies, för att kura skymning i stearinljusens låga och låter blicken försvinna in i öppna spisens lågor.

När vi ändå ligger på soffan och magen börjar kurra, så börjar man fundera om framtidens mat, hur kommer det att bli? Kommer vegetarianerna käka lövbiff och vi andra som gillar kött får nöja oss med knaperstekt bacon från gråsuggans bog?

Insikter om att insekter snart skall ligga på våra fat, gör att jag längtar efter en silvergrå delikatess som serveras på ett danskt smörrebröd med finess.

Röda stugor tåga vi förbi. Glatt kring nejden hörs vår melodi.

Bjarne Öhrling
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons