Annons

Grävning polisanmäld av länsstyrelsen

vätteryd Länsstyrelsens kulturmiljöenhet har polisanmält grävningarna i anslutning till Vätteryds gravfält, som görs av grannfastighetens ägare i samband med uppförandet av en vikingaby.
Hässleholm • Publicerad 27 november 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Vikingabyn under uppbyggnad. Foto: Arkiv
Vikingabyn under uppbyggnad. Foto: Arkiv

– Vi har varit i kontakt med kammaråklagare Magnus Ling i Kalmar med anledning av vår polisanmälan, enligt kulturmiljölagen, säger Marie Olsson på länsstyrelsens kulturmiljöenhet i Malmö.

Hon vill inte ge några ytterligare kommentarer till polisanmälan.

Annons

– Vi vill ha förundersökningssekretess. Vätteryds gravfält är en fornlämning där de som utför arbetet med vikingabyn har kört på fornlämning och vidtagit andra åtgärder.

Här finns Skånes största gravfält, som varit i bruk från 500-talet fram till vikingatiden. Statens fastighetsverk ansvarar för gravfältet, som ligger i direkt anslutning till Oddvar och Maral Otetielus fastighet.

Tidningen har berättat om deras pågående projekt med att uppföra en vikingaby med vandrarhem/övernattning, museum, konferens- och kök för kafé och matlagning.

Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har beslutat att arbetet ska upphöra omedelbart, eftersom paret Otetileu saknar bygglov för friggebodarna och attefallshuset i vikingastil, som placerats på pålar.

Kaféverksamheten saknar också tillstånd.

Fornminnesbrott, enligt kulturmiljölagen är straffbar gärning. Ifråga om fasta fornlämningar innebär fornminnesbrott att någon av uppsåt eller oaktsamhet olovligen rubbar, tar bort, gräver ut, täcker över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändrar eller skadar fornlämningen.

– Fornlämningar ägs inte av den som äger marken, och markägaren behöver tillstånd av länsstyrelsen när hon eller han vill göra ett ingrepp i fornlämningen, till exempel bygga ett hus eller göra skogsvårdsåtgärder som plantering och markberedning, förklarar Marie Olsson.

Oddvar Otetileu skulle ha samrått med länsstyrelsen innan hade började bygga vikingabyn, förklarar hon.

– Det har han inte gjort.

Oddvar Otetileu överklagade kommunens beslut om bygglov. Länsstyrelsen gav kommunen rätt och krävde att arbetet ska upphöra tills en bygglovsansökan är behandlad.

Annons

– Jag behöver inget bygglov, eftersom det handlar om friggebodar, som var och en understiger 16 kvadratmeter. Husen står på pålar och jag har aldrig utfört några schaktarbeten för ledningar och avlopp, som inte redan finns. Fastigheten är omklassad till lantbruksfastighet, vilket innebär att jag inte behöver bygglov för bodarna som jag placerar på fastigheten. Det vidimerade kommunens tjänsteman som var här och mätte bodarna, säger Oddvar Otetileu.

Han tänker slutföra arbetet med vikingabyn, som ska stå klar den 14 december.

Miljö- och stadsbyggnadsnämnden säger att de byggarbeten som utförs på fastigheten kräver bygglov. Det finns inget beviljat bygglov för en bostadsfastighet på fastigheten, vilket krävs för att få uppföra friggebodar utan bygglov.

Bodarna ska dessutom placeras i omedelbar närhet av ett bostadshus. Samma gäller för attefallshus. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden klassar bodarna som nybygge av komplementbyggnader. Oddvar Otetileu vill skicka in bygglovsansökan när arbetet är slutfört.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons