Söndagen den 1 december är det brandvarnarens dag. Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX / Arkiv

Brandvarnarens dag på första advent

Hässleholm December, advent, lucia och jul innebär levande ljus i parti och minut. Mysigt, trevligt men också farligt om man är glömsk eller bara inte har koll på farorna.

Den första december uppmärksammas den Nordiska brandvarnardagen, en dag som ska påminna människor att ta en titt på sina brandvarnare för att kontrollera om de har ett fungerande batteri. Finns ingen brandvarnare alls är det hög tid att skaffa sig en eller till och med flera stycken.
Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd (MSB) rycker räddningstjänsten ut till cirka 6 000 bostadsbränder i Sverige varje år. Bara i december handlar det om 600 stycken varav 80 inträffar i Skåne.
En del av bostadsbränder innebär att människor dör och i en majoritet av dessa fall saknas brandvarnare i bostaden.
Det handlar ibland även om okunskap. Man vet helt enkelt inte hur man ska agera när det börjar brinna.

Enligt en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av företaget Verisure är var tionde skåning osäker på hur man ska göra vid en brand. Två av fem föräldrar tror inte att deras barn har klart för sig hur de skulle agera och var tredje förälder har inte pratat med sina barn om saken.
Men det finns mycket man kan göra för att förhindra att branden får fäste.
Både på arbetsplatser och skolor genomförs brandövningar. Detta är något man även kan göra hemma med sina barn.

85 procent av de boende i Skåne uppger att de laddat sin mobil eller surfplatta medan de har sovit trots att det är en vanlig orsak till att det börjar brinna. Detta är något som man bör undvika.
Flera glömmer även levande ljus och spisplattor, något som även orsakar bränder i hemmen.

Dagens fråga

Tittar du på julkalendern i SVT?

Loading ... Loading ...