Annons

Storstadspuls med sol och bad

Publicerad 1 december 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Som resmål bjuder Izmir på mycket, allt från några av de främsta antika sevärdheterna till shopping, delikat mat samt sol och bad.

Annons

De flesta resenärer kommer till Izmir av två anledningar. Dels är staden en viktig transitplats för trafik mellan de grekiska öarna och det turkiska fastlandet (det går färjor både till de grekiska öarna och till Pireus utanför Aten), och dels ligger platsen väl till för utflykter till den världsberömda grekiska ruinstaden Efesos, för två millennier sedan en metropol med 250 000 invånare, samt till det stora turistmålet Pamukkale, ett berg med bassänger i terassform som fylls ovanifrån av heta källor som pumpar ut kalkhaltigt vatten. Därför lyser också bergssidan i vitt av kalkavlagringarna som bassängerna är bildade av. Pamukkale är skyddat som världsarv av FN-organet UNESCO och numera är det inte tillåtet att bada i bassängerna.

Inte alla stannar till i Izmir för att upptäcka vad staden har att erbjuda. Bara en sådan sak som att vandra längs den långsträckta strandpromenaden och tänka på att samma utsikt kanske beundrades av Homeros, litteraturens fader, när han funderade över nästa versfras i sina berömda diktverk Illiaden och Odyssén. Homeros ska enligt myten ha sitt ursprung i just Izmir. En dal strax utanför staden bär hans namn och är utpekad som platsen där författaren föddes. I själva verket är detta högst osäkert. Ingen vet egentligen om Homeros ens har funnits som en verklig person.

Ett stenkast från strandpromenaden ligger Konaktorget med sitt berömda klocktornet Saat Kulesi, byggt under 1900-talets början. Det ska utgöra flermiljonstadens absoluta hjärta. På torget ligger också den vackra åttkantiga Konakmoskén, byggd 1748. När solens strålar sjunkit i Egeiska havet tänds fasadbelysningen på klocktornet, som då mest ser ut som en rosa bakelse.

Alldeles innanför Konaktorget ligger en av de äldsta bevarade delarna av Izmir med sin basar. Det är lätt att dras med i folkströmmen och pruta och handla av enorma varuutbud som erbjuds. Många av produkterna är välgjorda kopior på sportkläder och väskor av finare märken. Tröttnar man på kommersen kan man njuta av en färskpressad fruktjuice som säljs för en spottstyver, eller köpa nötter och torka frukt till julbordet. Inbäddad i gränderna ligger den imponerande 1500-talsmoskén Hisar Camii, som är den största i Izmirs.

Den trevligaste stadsdelen att bo i Izmir heter Alsancak. Kvarteret är livligt med restauranger och kaféer av hög klass, massor av shoppingmöjligheter och barer och pubar öppna till sent på natten.

Annons

En av de största fördelarna med Izmir är att det går att kombinera storstadspulsen med sol och bad. Några mil ut på halvön ligger den kända badorten Çesme med sin 1500-tals borg och stränder. I borgen finns ett museum med fynd från antiken till 1800-talets krig mot Ryssland. Ett stort sjöslag ägde rum utan precis utanför Çesme.

bild 1/13
Ska man bo i Izmir är stadsdelen Alsancak den mysigaste och livligaste med mängder av restauranger, affärer, kaféer och pubar.
Izmir breder ut sig på ömse sidor av havsviken. Den hästskoformade formen på staden gör att man inte riktigt inser hur stor den är.
Så sent som i november är det varmt och skönt på stranden Ilica nära byn Alaçati. Vattnet är lite kyligt, ungefär som i Sverige på sommaren.
Asansör är en populär plats för unga par som vill ta en selfie med Egeiska havet i bakgrunden.
Folklivet i Izmir är fängslande. Överallt på gator och torg rör sig människor, gamla som unga, för att umgås eller bara vara.
Den flera kilometer långa strandpromenaden är en samlingspunkt i staden.
I Izmirs arkitektur möts västerlandet och Orienten.
Turkiets nationaldag den 29 oktober firas genom att människor klär sig i 1920-talskläder. De uppmärksammar republikens grundande 1923.
Klocktornet Saat Kulesi är Izmirs mest berömda byggnad, uppförd 1901. Klocktornet räknas som stadens absoluta hjärta.
Det är lätt att tillbringa en dag i Izmirs basar. Här är det lätt att fylla en resväska med shoppingfynd.
I solnedgången går många ner till vattnet för en stunds avkoppling och umgänge.
Byn Alaçati några mil från Izmir räknas som en av de mest traditionella i Turkiet med pittoreska stenhus, smala gränder och väderkvarnar.
En klippning och rakning med kniv kostar en hundralapp i Turkiet. Utanför turiststråken är priset ännu lägre. En billig njutning med andra ord.
Ska man bo i Izmir är stadsdelen Alsancak den mysigaste och livligaste med mängder av restauranger, affärer, kaféer och pubar.
Izmir breder ut sig på ömse sidor av havsviken. Den hästskoformade formen på staden gör att man inte riktigt inser hur stor den är.
Joakim StiernaSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons