Annons

Strid om trädridå över efter tolv år

Hässleholm • Publicerad 3 december 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

– Man har trots allt lovat från kommunens sida att man skulle ställa allt tillrätta, säger Magnus Gjerstad.

– Vi har nått en förlikning och det innebär att vi någon gång i vår eller senare kommer att plantera barrväxter som kan bilda en häck.

Annons

Tvisten har pågått ända sedan 2007, då kommunen sågade ner en häck av tallar som en gång planterats som insyns- och bullerskydd.

Norra Skåne har i flera omgångar sedan dess skrivit om parets kamp för att få ett skydd mot bullret från den allt mer trafikerade Stobyvägen, som gjort att de knappt velat vistas utomhus i sin trädgård eller på uteplatsen till villan på Långkroksvägen, som är kvinnans familjehem.

I januari i år gick de vidare med en stämning, där Hässleholms kommun anklagades för avtalsbrott och krävdes på 122 320 kronor i skadestånd (summan för trädplanteringen) plus kostnader för rättegången.

Då hade kvinnan i februari 2018 meddelat tekniska förvaltningen att hon accepterade det erbjudande om återplantering som kommunen kom med tio år tidigare, eftersom hon inte kom någon vart med sina krav på bullerplank.

Men nu sa Hässleholms kommun genom tekniske chefen Mats Svensson och naturförvaltaren Gunnar Swärdh nej.

Erbjudandet om plantering som hade getts 2008-2012 gällde inte längre eftersom planteringen numera betraktades som sluten och det bara skulle få marginell effekt.

Om kravet gällde plantering på kvinnans egen tomt måste det enligt dem också avvisas, eftersom det annars skulle bli tal om positiv särbehandling av en enskild medborgare.

Paret har genom åren drivit kravet på bullerskydd genom kommunen, länsstyrelsen, kammarrätten och mark- och miljödomstolen.

Först när ärendet nådde tingsrätten har ett avslut kunnat göras.

Varför behövde tvisten gå så långt?

Annons

– Parterna stod väldigt långt ifrån varandra i början. När man sedan kommer till domstol finns det ganska stora anledningar till att försöka komma till en kompromiss, säger kommunjuristen Magnus Gjerstad.

Han tillägger att kommunen trots allt sagt vid två tillfällen att man kunde tänka sig att återplantera och att man nu är beredd att ta ansvar.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons