Annons

Pepparkakshuset – eldprov i köket

Nyheter Att baka ett eget pepparkakshus till jul vore ju mysigt – om inte väggarna blev så sneda, skorstenen hamnade på trekvart och taket rasade in redan vid lucia. Men lugn. Om du följer pepparkaksproffsets tips så kommer husbygget att gå bra i år.
Publicerad 7 december 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

I bageriet en trappa upp på Lundbergs konditori i Gröndal i Stockholm sprider sig de hemtrevliga dofterna av nygräddad pepparkaka och smält socker. Konditor Per Klein kavlar degen med vana händer.

Annons

Per Kleins första tips är att använda kall deg.

Annons

– Håll delarna mot varandra, så att du ser om de behöver renskäras. Många missar det här, men det gör verkligen stor skillnad, säger Per Klein.

De olika husdelarna dekoreras sedan med kristyr och får torka ordentligt innan de monteras. Per tycker att man ska köpa spritspåsar till kristyren, det blir mycket bättre än att klippa hål i en plastpåse eller rulla en strut av bakplåtspapper. Han har förberett flera kristyrpåsar med olika färger.

I möjligaste mån doppar Per husdelarna som ska klistras i den smälta karamellen, går de inte ner i kastrullen smetar han karamellen på pepparkaksdelarna med paletten. Först monterar han väggarna och sedan taket.

I de små glipor som uppstår i skarvarna fyller Per på med extra karamell.

Annons

bild 1/10
Det går inga trender i pepparkaksbygget – och det är helt rätt, tycker konditorn Per Klein.Foto: Jessica Gow/TT
Kolla så att delarna passar ihop, annars får du problem längre fram i bygget.
Gelatinblad blir fönster.
Dags att vara kreativ och dekorera med kristyren. En spritspåse är en god hjälp.
Per Olsson täcker hela taket med rosa kristyr...
... och findekorerar med spritsen.
Det mest kritiska momentet är när delarna ska fogas samman. Per använder en karamellblandning som lim.
Pers limblandning tar lite tid på sig att stelna, vilket är en klar fördel. Då hinner man hinner placera delarna rätt.
Slutklämmen är det lätta snöfall av florsocker som faller på pepparkakshuset.
Det går inga trender i pepparkaksbygget – och det är helt rätt, tycker konditorn Per Klein.Foto: Jessica Gow/TT
Anna Bratt/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons